O přerovský hotel Strojař usilují dva kupci, už složili kauci, potvrdila armáda

Hotel Strojař v Přerově

Hotel Strojař v Přerově Zdroj: CTK

Ministerstvo obrany dnes potvrdilo, že ve výběrovém řízení na prodej devítipodlažního hotel Strojař v Přerově obdrželo dvě nabídky. Armáda ubytovnu, kterou vojáci opustili před dvěma lety, nabídla za minimální kupní cenu 39,5 milionu korun. Oba zájemci již zaplatili také povinnou kauci ve výši 100 tisíc korun.

O osudu hotelu s 369 lůžky stojícímu nedaleko centra města by se mohlo rozhodnout během nadcházejících týdnů. Město má obavu, aby z něj nevznikla další sociální ubytovna. Ve městě jsou těchto zařízení již dvě desítky.

„Obdrželi jsme dvě nabídky, rozhodnutí je otázkou týdnů,“ řekl dnes mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský. Nabídkami se bude podle něj zabývat komise ministerstva obrany, která posoudí jejich platnost a případně vybere nejlepší nabídku. Do doby, než bude případný vítěz soutěže vybrán, nebude resort podle Lukovského o uchazečích a jejich nabídkách poskytovat bližší informace.

Situaci kolem Strojaře bedlivě sleduje vedení přerovské radnice. „Máme i nadále obavu, aby z toho nevznikla velkokapacitní ubytovna s 369 lůžky,“ řekl dnes náměstek primátora Pavel Košutek. Uvedl, že město nemohlo objekt koupit, navíc by pro něj muselo hledat využití. „Město je v komplikované finanční situaci, slíbili jsme, že nebudeme zvyšovat jeho zadluženost,“ vysvětlil náměstek.

Za necelé dva roky se zájemce neobjevil

Budovu ministerstvo případným zájemcům nabízelo od loňského ledna, dosud o něj neměl nikdo zájem. Ve čtvrtém kole výběrového řízení jeho cena klesla o sedm milionů korun na 39,5 milionu. Původně za něj armáda loni v lednu požadovala 62 milionů korun, cena se poté postupně snižovala. K nabídce byl nyní Strojař znovu téměř po roce. Ministerstvo totiž několik měsíců vyjednávalo s městem, které se jej snažilo získat bezúplatně. To nakonec nevyšlo a radnice poté odmítla jeho přednostní koupi za 40 milionů korun. Částka se zdála městu příliš vysoká a navíc by město muselo přistoupit na omezující podmínky.

V Přerově je nyní 18 ubytoven, ve kterých žije přes 600 lidí.