O Sazku mají zájem tři uchazeči, do hry vstupuje Tykač

Závaznou přihlášku do výběrového řízení na prodej podniku loterijní společnosti Sazka a půlmiliardovou kauci nakonec podali tři uchazeči. Uvedla to mluvčí Sazky Lenka Tichá. Termín pro podání přihlášek vypršel v pátek v 18 hodin. Počet uchazečů tehdy správce Josef Cupka neuvedl. Médiím podání společné přihlášky po té potvrdily skupiny PPF a KKCG, druhou přihlášku podal holding Synot.

Třetím uchazečem o Sazku je podle informací serveru iHNed.cz firma Charlcoal. Jediným rozhodujícím kritériem je kupní cena, Sazku získá ten, kdo dá nejvíce.

Firma Charlcoal je podle iHNed.cz prokazatelně napojena na podnikatele Pavla Tykače. Vlastníkem Charlcoalu je Charlhold White z kyperské Larnaky. Jejím jediným statutárním zástupcem je Petr Nešetřil, blízký a dlouholetý spolupracovník Tykače. „Pavel Tykač nemá s firmou Charlcoal nic společného. Mohu ale potvrdit, že se podílí na zajištění zdrojů pro fïnancování koupě Sazky v případě, že nabídka Charlcoalu zvítězí,“ řekl serveru Tykačův mluvčí Jan Chudomel.

Všichni uchazeči o Sazku musí nyní do pátku 23. září podat závaznou finální finanční nabídku a zároveň složit celkovou kupní cenu, s níž se chtějí o podnik Sazka ucházet, k J&T Bance. „Všem uchazečům byla již doručena obsáhlá dokumentace, čítající, se všemi přílohami, přes tisíc stran informací, které poskytují kompletní přehled o společnosti, včetně konkurenčně citlivých informaci o chodu loterijního byznysu,“ uvedla Tichá.

Konkrétní jména zájemců o prodej společnosti správce oficiálně zveřejní až po skončení výběrového řízení, tedy po otevření obálek se závaznými cenovými nabídkami a vyhlášení vítěze tendru insolvenčním správcem. „Důvodem je zamezení jakýchkoliv spekulací a ovlivňování celého průběhu výběrového řízení, které je v rámci svého rozsahu a povahy předmětu prodeje ojedinělé,“ podotkla Tichá.

Kupce Sazky by měl správce vybrat v pondělí 26. září. Vítěz poté bude muset zajistit mimo jiné i souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže s prodejem Sazky vítězi tendru.V pátek 23. září by své nabídky měly podle jejich vyjádření zveřejnit i další zájemci o loterní firmu, skupina Penta a společnost E-Invest Martina Ulčáka. Obě společnosti považují podmínky výběrového řízení za diskriminační a nahrávající PPF a KKCG. Minulý týden proto oznámily, že se tendru nezúčastní a nabídky podají separátně k jinému notáři, než určil Cupka. Obě firmy věří, že když za Sazku nabídnou více peněz než vítěz tendru, správce nakonec jako kupce osloví je.

ČSTV: Prodej není standardní

Český svaz tělesné výchovy, který je majoritním akcionářem Sazky, sleduje proces prodeje Sazky se znepokojením. „Na základě veřejně dostupných informací se domníváme, že prodej podniku neprobíhá standardním způsobem tak, aby zabezpečil co nejvyšší prodejní cenu,“ uvedl předseda ČSTV Pavel Kořan. Dokazuje to podle něj fakt, že do výběrového řízení se pravděpodobně vedle věřitelů skupin PPF a KKCG nezapojil žádný konkurent, který by byl schopný soutěžit a maximalizovat tak prodejní cenu.

„Insolvenční správce vytvořil takové podmínky, aby se Sazka, která má podle posudku společnosti Ernst&Young hodnotu minimálně 3,5 miliardy korun, prodala levně pod cenou. Společnost po dobu svého řádného fungování plnila významnou celospolečenskou roli jednoho z klíčových zdrojů financování českého sportu. Bohužel, věřitelé skupiny PPF a KKCG směřují celý insolvenční proces k tomu, aby Sazku levně získali a zbavili tak sportovce veškerých nároků a práv,“ sdělil Kořan.