Občanský zákoník možná čeká další odklad, na vině je vládní krize

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Premiér Jiří Rusnok chce mít do poloviny, nejpozději do konce srpna jasno, jestli se stihnou schválit změny zákonů související s novým občanským zákoníkem. Bude chtít jasné vyjádření politických stran. Pokud by narůstalo riziko, že úpravy zákonů nebudou platit včas, požádal by případně Sněmovnu o odložení účinnosti občanského zákoníku. Rusnok to dnes řekl v České televizi.

Nový občanský zákoník, který zásadním způsobem mění soukromé právo, bude účinný od 1. ledna příštího roku. Ve Sněmovně k němu leží deset doprovodných zákonů. Ministerstvo spravedlnosti plánovalo dokončit legislativní proces ve Sněmovně do 30. června letošního roku, do těchto plánů však zasáhla vládní krize. Desítka důležitých zákonů tak za situace, kdy hrozí rozpuštění Sněmovny, zůstala ve třetím čtení.

„Sněmovna musí jasně říct ano, my to stihneme,“ řekl Rusnok. V opačném případě je podle něj třeba velmi rychle účinnost občanského zákoníku odložit o rok nebo o dva „přes všechnu trapnost této situace“. „Zatím bych byl rád, kdyby se to dokončilo, ale pomalu tu víru ztrácím,“ doplnil premiér.

Občanský zákoník je rozsáhlý kodex, který čítá přes tři tisícovky paragrafů. Nově upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Sněmovna hlasovala v únoru o odkladu jeho účinnosti o rok, aby se odborná i laická veřejnost mohla s rozsáhlým návrhem lépe seznámit. O odkladu se už dříve debatovalo i ve vládě. Kabinet se shodl na tom, že posun nebude navrhovat.