Obce mají mít více peněz z DPH, žádá STAN po Babišovi

Nové vedení STAN - Petr Gazdík (vpravo) a Vít Rakušan

Nové vedení STAN - Petr Gazdík (vpravo) a Vít Rakušan Zdroj: ctk

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) by měl podle hnutí STAN navrhnout zvýšení příjmu obcí na výnosech z daně z přidané hodnoty z 20,83 procenta na 23,58 procenta. Spolu s tím chtějí zrušit podíl obcí na dani z hazardu, což už Babiš připravuje. Změny by podle představ hnutí, které výzvu schválilo na svém sněmu, měly platit od začátku příštího roku.

Babiš delegátům sněmu STAN v Průhonicích u Prahy přislíbil pouze to, že je o návrhu ochoten diskutovat. „Teďka nemám kalkulačku, kolik jste si tam přidali,“ poznamenal s úsměvem. Podle něj bude ale sestavování státního rozpočtu na příští, volební rok náročné. „Ale určitě myslíme na vás,“ dodal.

Změna by podle předsedy hnutí Petra Gazdíka znamenala návrat ke stavu před zavedením důchodové reformy, kterou současná vláda zrušila. S návrhem souhlasí Svaz měst a obcí i Sdružení místních samospráv, řekl novinářům Gazdík. Podle poslankyně STAN Věry Kovářové by úpravy přinesly obcím čtyři miliardy korun ročně.

Europoslanec STAN Stanislav Polčák ovšem uvedl, že by změna v DPH měla přinést obcím navíc sedm miliard korun. Přišly by ale o příjmy z hazardu, které mají letos podle Babiše činit 5,1 miliardy korun.

Babiš chce výnosy směřovat na sport

Podle Polčáka je vhodné, aby hazardní daň nemotivovala obce a města k tomu, aby podporovaly hazard na svém území. Babiš uvedl, že chce v rámci nového zákona o sportu postupně veškerý výnos z hazardu směřovat na podporu sportu, který by měl dostávat devět miliard korun ročně.

Obce, podobně jako kraje, mají podíl na daňových výnosech dán zákonem o rozpočtovém určení daní. V případě DPH činí od začátku letošního roku u krajů 8,92 procenta a u obcí 20,83 procenta. V případě daní z příjmů představuje podíl u krajů také 8,92 procenta a u obcí 23,58 procenta. Požadavek STAN by tak měl velikost podílu obcí u obou daní srovnat na stejnou úroveň.