Objem veřejných zakázek se loni propadl na pětileté minimum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Veřejní investoři v Česku loni vypsali výběrová řízení za 262,1 miliardy korun, meziročně o 15,7 procenta méně. Je to nejnižší hodnota za posledních pět let. Jejich počet se meziročně snížil o 14,7 procenta na 7471. Vyplývá to z nejnovější analýzy, kterou zpracovala společnost CEEC Research na základě dat z Věstníku veřejných zakázek.

„České ekonomice se daří, tak nevidím důvod, proč by měly investice klesat. Snad se situace v následujících měsících změní tak, aby firmy mnohem více pocítily proinvestiční politiku vlády,“ uvedl ředitel developerské společnosti O.M.C. Invest Mário Červenka.

Z výběrových řízení vypsaných v roce 2015 jich veřejní investoři zadali konkrétním firmám 55 procent v celkovém objemu 136,4 miliardy korun (52 procent).

„Počet bývá většinou větší než objem, protože menší zakázky se obecně zadávají rychleji,“ doplnil ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Po odečtení zadaných a zrušených zakázek zbývají ještě v systému soutěže za 80,1 miliardy korun.

Vývoj ovlivněný velkými zakázkami

Z výběrových řízení vypsaných v roce 2015 a dříve veřejní investoři zadali konkrétním firmám 14 828 zakázek, meziročně o 8,8 procenta více. Objem však poklesl o 25,6 procenta na 260,6 miliardy korun. Vývoj byl značně ovlivněn velkými zakázkami společností Čepro, Net4Gas a České dráhy.

V roce 2014 jejich objem činil 125 miliard korun, loni pouze 15 miliard korun. Po očištění o vliv těchto mimořádných zakázek by objem zadaných veřejných zakázek za loňský rok meziročně vzrostl o 0,5 procenta.