Obrana si nechá postavit speciální meteorologické vozidlo

Obrněný transportér Titus na podvozku Tatra, ilustrační foto

Obrněný transportér Titus na podvozku Tatra, ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministerstvo obrany si nechá postavit speciální vůz s meteorologickou stanicí. Bude vybaveno základní balistickou a protistřepinovou ochranou. Postaveno má být na podvozku Iveco. O zakázce, která bude přímo zadána Vojenskému technickému ústavu, tento týden informoval vládu ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Zakázka bude stát 28 milionů korun.

Předmětem zakázky je podle něj vyvinout, ověřit a do armády zavést vozidlo a tažený podvozek se základní balistickou a protistřepinovou ochranou pro meteorologickou jednotku vybavenou radiotheodolitem RT20. „Požadovaná platforma bude na podvozku Iveco s balistickou ochranou, vojenské přípojné vozidlo bude na podvozkové platformě běžně zavedené v české armádě,“ poznamenal mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Vlastní radiotheodolit RT20 k zástavbě do techniky bude dodán z armádního skladu. Výsledné meteorologické vozidlo bude sloužit v bojových a mírových operacích v Česku i mimo něj. „Armáda získá prostředek, který výrazně zvýší rychlost operačního použití a zadávání meteorologických dat do systému řízení palby,“ poznamenal Medek s tím, že se také zkrátí doby získání dat pro hydrometeorologické zabezpečení dělostřelectva a ostatních jednotek.

Zakázku získá státní podnik Vojenský technický ústav, který by ji měl dokončit do roku konce roku 2018. „Plánované finanční prostředky činí 28 milionů korun,“ dodal Medek.