Obrovský zájem nás překvapil, tvrdí organizátoři sbírky pro uprchlíky

Sbírka v pražském centru Klinika

Sbírka v pražském centru Klinika Zdroj: CTK

Dobrovolníci začali rozvážet oblečení a další věci ze sbírky pro uprchlíky, kterou organizovalo Autonomní sociální centrum Klinika. Část odvezou do záchytného zařízení v Bělé pod Bezdězem, jednají i s dalšími uprchlickými centry. Pokud bude potřeba, sbírku plánují ještě zopakovat, řekla Anna Hausnerová z Kliniky. Část věcí už ve čtvrtek odvezli uprchlíkům do Budapešti.

Pytle s oblečením a dalšími věci sebranými za tři dny zaplnily obě patra bývalé polikliniky v Jeseniově ulici. Obrovským zájmem byli překvapení organizátoři sbírky i lidé, kteří věci nosili. „Lidé si zachovali zdravý úsudek, morální hodnoty a potřebu solidarity,“ popsala Hausnerová atmosféru, kdy lidé čekali s přinesenými taškami ve frontě. „Bylo to i hodně emotivní, často tekly slzy dojetí. Prožitek sdílené solidarity je silnější než sdílená nenávist,“ dodala.

V současné době už materiál sbírka nepřijímá, potřeba jsou jen tašky, krabice a případné peníze na pohonné hmoty. Vítaní jsou také dobrovolníci, kteří o víkendu pomohou na Žižkově s tříděním věcí. „Dnes a zítra odjedou další auta do Bělé. Snažíme se navázat kontakt s dalšími detenčními centry,“ vysvětlila.

Vystaví kresby dětí

V Budapešti dobrovolníci předali věci ze sbírky místní dobrovolnické organizaci, která se o uprchlíky na nádraží Keleti stará. „Dorazilo přesně to, co je potřeba. Spacáky, přikrývky, jídlo, lékárničky, voda, hygienické potřeby. Na lidech je vidět velká únava,“ píší aktivisté z Kliniky na Facebooku. Dohodli i výstavu kreseb uprchlických dětí v objektu Kliniky.

Lidé se snaží materiální pomoc uprchlíkům shromažďovat i jinde v Česku. Sběrná místa jsou podle webu Pomoc uprchlíkům například v Brně, Hodoníně, Českých Budějovicích, Nové Pace nebo Jičíně.