Obvinění v Sisákově kauze jsou na svobodě, podnikatel zůstává ve vazbě

Petr Sisák

Petr Sisák Zdroj: ctk

Vězeňská služba propustila z vazby čtyři obviněné v kauze podnikatele Petra Sisáka kromě samotného Sisáka a advokáta Ivo Haly. Podle dozorujícího státního zástupce Adama Borguly pominulo nebezpečí, že budou ovlivňovat svědky, řekli týdeníku Euro advokáti obviněných. Sisák a Hala zůstávají ve vazbě kvůli nebezpečí útěku.

Detektivové stíhají právníky Petra Kovaříka, Milana Kučeříka, Jana Pacovského, Roberta Vladyku insolvenční správkyni Vladimíru Jechovou Vápeníkovou, podnikatele Tomáše Machotku, Jozefa Kaána, Petra Lísku, Nikolu Čechovou, otce Petra Sisáka – Vladimíra Sisáka, státního zástupce Romana Skopala a lékaře Milana Čecha. Čtyři z nich, které policie stíhali vazebně, byli propuštěni. Podle serveru Novinky.cz

Borgula z pražského vrchního státního zastupitelství dnes oznámil, že kauzu budou místo protikorupční policie řešit detektivové policie Královéhradeckého kraje. Protikorupční jednotka podle Borguly při vyšetřování opakovaně chybovala a neplnila jeho pokyny.

Kauza se týká i Slavie

Policie po razii v ústecké firmě Spolchemie a na Krajském soudu v Českých Budějovicích obvinila skupinu lidí ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizovaném gangu. Kauza souvisí s reorganizací Via Chem Group a podle médií i dalších firem.

Kauza se v menší míře týká i dalších firem či podvodů. Například fotbalového klubu Slavia Praha, který do loňska vlastnil někdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. Právě jeho údajná organizovaná zločinecká skupina prý obrala o necelých 25 milionů korun.

Via Chem Group, s níž je Sisák spojován, držela podle dostupných údajů jako akcionář v roce 2014 ve Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) zhruba třetinový podíl. Nyní je Via Chem Group v úpadku, dluží věřitelům téměř dvě miliardy korun. Společnost v minulosti figurovala v některých kontroverzních obchodech. Dluhopisy společnosti Via Chem Group koupila firma Key Investments, které v minulosti svěřilo město Sokolov a městské části Praha 6, 10 a 13 dohromady několik desítek milionů korun.

Jediným akcionářem Via Chem Group je Euro Capital Alliance sídlící na Britských Panenských ostrovech, které prosluly jako daňový ráj a pračka špinavých peněz.