Od září začne fungovat školský ombudsman. Prvním bude exministr Zeman

Nový školský ombudsman Eduard Zeman (vpravo).

Nový školský ombudsman Eduard Zeman (vpravo). Zdroj: Mlada fronta E15

Problémy, s nimiž se rodiče, studenti i učitelé setkávají ve školách, bude nově řešit školský ombudsman. V polovině září se funkce ujme někdejší ministr školství Eduard Zeman. Bude zaměstnancem ministerstva na poloviční úvazek, sdělila mluvčí úřadu Klára Bílá.

Na zřízení nového postu dnes upozornil Deník. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) s touto myšlenkou přišel poté, co na ministerstvo dorazila řada závažných stížností, kterým se jeho úřad ani Česká školní inspekce nemůže věnovat. Hlavním úkolem školského ombudsmana bude proto řešení problémů a důkladné prošetření údajných křivd, k nimž ve školách dochází.

„Bude ale i poradním orgánem pro žáky, studenty, jejich rodiče a v neposlední řadě také pedagogy. Školský ombudsman bude rovněž plnit roli mediátora mezi ministerstvem, vzdělávacími zařízeními a odbornou veřejností,“ uvedla mluvčí.

Muž se zkušenostmi

V této roli bude působit jeden z Chládkových předchůdců Eduard Zeman, který byl v letech 1998 až 2002 ministrem školství ve vládě Miloše Zemana. „Eduard Zeman je člověk s pedagogickou praxí, ale stejně tak má za sebou cenné zkušenosti z pozice ministra školství, což je ideální kombinace pro výkon funkce ombudsmana,“ zdůvodnila Bílá jeho výběr.

Školský ombudsman by měl v této oblasti plnit obdobnou roli jako veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Občané se na ni mohou obracet především v situacích, kdy se cítí být dotčeni jednáním úřadů a dalších institucí vykonávajících státní správu.

Pravomoci ombudsmanky upravuje samostatný zákon z roku 1999, který začal platit v roce 2000. Mohly by se rozšířit, pokud bude schválena novela, kterou připravil ministr pro lidská práva Jiří Dientsbier (ČSSD).

Většina dětí dostává první mobilní telefon s nástupem do školy