Odbory opustily tripartitu, podle Nečase hrají divadlo

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil řekl, že jako podklady nyní odborová centrála dostala také materiály s původními návrhy ministerstva financí, které ale už neplatí.

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil řekl, že jako podklady nyní odborová centrála dostala také materiály s původními návrhy ministerstva financí, které ale už neplatí. Zdroj: CTK

Odbory opustily dnešní mimořádné zasedání tripartity, která jednala o vládních úsporných opatřeních. Předáci odešli po dvou hodinách. Zdůvodnili to nepřipraveností kabinetu na jednání. Premiér Petr Nečas (ODS) novinářům řekl, že odbory sehrály divadlo. Podle předsedy vlády přišly se záměrem jednání zrušit. Ocenil konstruktivní přístup zaměstnavatelů.

„Dospěli jsme k tomu odchodu dvouhodinovou debatou, kde se vůbec nic nevyřešilo,“ uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Premiér situaci vidí jinak. „Já jsem na rozdíl od odborů nikdy od jednacího stolu neodešel. Porucha je na jejich přijímači, nikoliv na mém,“ uvedl Nečas. Řekl, že je připraven dál jednat. Podle Nečase je postup odborářů součástí „širšího záměru“, který má vyvrcholit dubnovou demonstrací. Tu odbory svolaly na 21. dubna na Václavské náměstí, chtějí se k ní spojit s dalšími nespokojenými iniciativami.

Jeden z odborářů se podle Nečase dokonce prořekl, že jsou již dopředu domluvení usnesením. „Když to řeknu velmi zjednodušeně, pokud vláda neodvolá úplně všechno, co za poslední rok a půl udělala, tak odchází. V podstatě z jejich strany to bylo dvouhodinové divadélko, které vedlo k tomuto zbytečnému vystupňování,“ prohlásil předseda vlády.

Nebudeme vládě dělat stafáž

„Nemíníme dělat vládě stafáž. Předkládáme vládě jeden návrh za druhým, ty jsou ale odmítány,“ reagoval šéf Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek.

„Pokud vláda chce něco řešit a přesvědčit nás, tak by měla hned zastavit vyvádění peněz z prvního do druhého důchodového pilíře,“ přisadil si předseda odborového svazu KOVO Josef Středula. Narážel tak na start důchodové reformy v příštím roce, který má umožnit lidem přesměrovat část peněz z průběžného státního systému do soukromých fondů.

Vláda chce udržet plánované rozpočtové schodky i přes nepříznivý vývoj ekonomiky, a proto navrhuje škrty. Už ve středu ale schválila škrty pro letošní rok. Zmrazit chce výdaje ve výši 23,6 miliardy korun. Deficit by se tak měl udržet na hladině 105 miliard a neměl by překročit 3,5 procenta hrubého domácího produktu.

Odboráři si již dříve stěžovali na to, že s nimi kabinet na tripartitě projednává věci, které už předtím schválil. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil řekl, že jako podklady nyní odborová centrála dostala také materiály s původními návrhy ministerstva financí, které ale už neplatí. To vadí i zástupcům zaměstnavatelů. Jsou ale připraveni dál jednat, žádají o další mimořádné zasedání.