ODS bojuje o živnostníky. Ještě letos chce prosadit balíček úlev

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: ctk

Zrychlené odpisy investic na stroje a počítače, zjednodušení vykazování statistiky i registrace vozidel, pružnější komunikace s finančním úřadem – to jsou některé z bodů tzv. deregulačního balíčku, kterým chce ještě letos ulehčit život živnostníkům. Jako celek představí ministerstvo průmyslu a obchodu balíček příští měsíc.

„V našich očích jsou solí této země,“ řekl o živnostnících předseda vlády. Drobní podnikatelé podle něj vytváří pracovní místa, nemají nárok na dovolenou, nemocenskou či výpovědní lhůtu a ručí celým svým majetkem.

Body, které nyní hospodářští ministři chystají, budou v červnu připraveny v podobě věcného záměru tak, aby o nich Sněmovna mohla poprvé hlasovat v září a přijaty mohly být ještě letos, řekl novinářům premiér.

ČSSD: jde o marketingový trik „hochů z ODS“

Stínový ministr průmyslu ČSSD Milan Urban plány občanských demokratů zkritizoval. Ekonomice podle něj nepomůže marketingová kampaň „hochů z ODS“, ale především investice ať už státní, soukromé či zahraniční.

ODSODS | ods.czNová volební reklama ODS

Ačkoliv některé z návrhů vládní strany podle něj mohou živnostníkům pomoci, protože vždy je co zlepšovat, zásadním prý je nedostatek zakázek.

Návrhy ODS: rychlejší odpisy či jednodušší styk s finančním úřadem

ODS navrhuje zrychlení odpisů investic, které by mohlo pomoci oživit firemní poptávku. Ministr Kuba vysvětlil, že podle představ ODS by mělo být možné odepsat až 100 procent investice během 12 měsíců od pořízení počítače či stroje.

Ulehčit od cest na úřady má možnost, aby živnostníci odevzdávali daňové přiznání a podklady pro sociální a zdravotní pojištění na jednom místě, tedy na finančním úřadě, uvedl dále Kuba.

ODS také navrhne možnost, aby finanční úřad mohl živnostníkům odpouštět penále za pozdní odevzdání daňového přiznání. Podmínkou má být, aby věc vždy řešil místní finanční úřad, aby pokuta nepřesahovala 600 tisíc korun a o věci vždy rozhodovala skupina pracovníků úřadu.

Dalším bodem podle ministra má být zrušení povinnosti prokazovat se pracovní smlouvou při práci mimo pracoviště. Odstraněna by také měla být spodní hranice pokuty za nelegální zaměstnávání, která je nyní 250 tisíc korun. Tuto pokutu dostávají živnostníci i při drobných porušeních, kontroloři totiž nemohou udělovat nižší.

Některé návrhy připravovaného „deregulačního“ balíčku
zrychlené odpisy investic
podávání daňového přiznání a přehledů na sociální a zdravotní pojištění na jednom místě
zrušení povinnosti prokazovat se pracovní smlouvou i mimo pracoviště
odstranění hranice spodní pokuty za nelegální zaměstnávání, která nyní činí 250.000 korun
zjednodušení statistického vykazování
zjednodušení výkazů do obchodního rejstříku u menších firem
zrušení vstupních a periodických zdravotních prohlídek
znovuzavedení možnosti odpuštění penále z daně u mimořádných situací
zjednodušení dokládání finanční způsobilosti dopravců
zjednodušení registrace vozidel
zrušení povinnosti zpracovávat plán odpadového hospodářství u některých firem

ODS se opět pustila do Mládka

ODS opět připomněla výroky stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka, který v březnu na stranickém sjezdu v Ostravě použil v souvislosti s živnostníky slovo „parazité“. Od té doby se za své „mediálně neobratné“ výroky několikrát omluvil, také ČSSD se od nich distancovala.

Podle ODS však Mládkova slova byla výrazem toho, co si sociální demokraté myslí a čím se v případě svého volebního vítězství hodlají řídit. Občanští demokraté proto Mládkova slova připomínají i na jednom ze svých billboardů, kterými na svá opatření na podporu živnostníků chtějí upozornit veřejnost.