ODS chce změnu stanov, části strany i vedení

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Občanští demokraté se pustili do diskuze o výrazné změně stranických stanov, která by zajistila větší akceschopnost výkonné rady. Debata je poměrně vypjatá, neboť změna by ovlivnila politickou sílu jednotlivých krajských organizací.

Mezi straníky zároveň zuří tichá válka o to, zda bude jejich letošní podzimní kongres volební. Spekuluje se, že případná volba nových místopředsedů by mohla vyústit až ve výměnu šéfa největší vládní strany a premiéra Petra Nečase. „Výkonná rada má nyní šest desítek členů, v minulosti jich bylo něco přes dvacet. Tolik by jich podle mého názoru měla mít i dnes,“ řekl deníku E15 šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Vnitrostranická diskuze o změně stanov má skončit tento měsíc. Pokud bude většina regionů pro, vznikne širší stranické grémium, tedy republiková rada. „Podobně to funguje i v jiných stranách. Republiková rada by delegovala své členy na základě krajského principu a také reflexí výsledků parlamentních voleb v tom kterém regionu,“ vysvětlil Stanjura.

Předseda poslanecké frakce míní, že hlavním tématem kongresu bude právě změna stanov. V souvislosti s úvahami exministra životního prostředí a jednoho z místopředsedů ODS Pavla Drobila o odchodu z politiky se ale začalo spekulovat o volbě jeho nástupce. Drobil je oslaben kauzou Státního fondu životního prostředí, vyšetřuje ho policie.

Nečasovi přitom nejsou příliš velkou oporou ani další členové nejužšího vedení. Například s Pavlem Blažkem z Brna, který se během jarní koaliční krize přikláněl k odchodu VV z vlády a jednání s opoziční ČSSD, se šéf ODS pohádal. Ministr obrany Alexandr Vondra zase čelil aféře ProMoPro.

„S názorem, že by místopředsedové měli zvýšit výkon a být předsedovi a zároveň premiérovi větší oporou, souhlasím. Měli by za ODS vystupovat častěji, razantněji a bránit náš program a cíle, což jim také říkám,“ uvedl Stanjura. Podle něj by měl Drobil v politice zatím zůstat. „A i kdyby odešel, kongres by jeho nástupce volit nemusel. Kongres by určitě neměl být volební. Tuto možnost odmítám,“ uzavřel Stanjura.