ODS jde do boje o kraje: chce nahradit „papalášský styl“ ČSSD

Petr Nečas, ODS

Petr Nečas, ODS Zdroj: CTK

Občanští demokraté představili kandidáty na hejtmany a hejtmanky. ODS bude podle šéfa strany Petra Nečase v podzimních krajských volbách klást stejně jako na centrální úrovni důraz na rozpočtovou odpovědnost. ODS chce nahradit v krajích jednobarevnou převahu ČSSD, jejíž vládnutí podle Nečase symbolizuje způsob politiky vazebně stíhaného Davida Ratha. Všechny strany by se také podle ODS měly v krajích vyvarovat spolupráce s KSČM.

Petr Nečas se při představování regionálních lídrů ODS zmínil o korupční kauze bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Středočeský kraj podle premiéra není výjimkou, nýbrž typickou ukázkou krajské politiky v dresu ČSSD, a to v míře zadlužování, kultu osobnosti a papalášského stylu. K tomu přičítá předseda vlády problémy Středočeského kraje v důsledku tamní spolupráce ČSSD s komunisty. „Středočeský kraj je typická ukázka, nikoliv výjimka v krajské politice sociálních demokratů,“ zdůraznil předseda ODS.

Čtěte také:

Krajské volby: obhajoba úspor i referendum o vládě

Nečas: Odcvrnknout po volbách premiéra by byla kolaborace s ČSSD

Krajské volby nechce Nečas vnímat jako referendum o centrální vládě. Připomenul, že před čtyřmi lety sice sociální demokraté volby vyhráli s celostátním tématem zdravotnických poplatků, zrušit je ale nedokázali. ODS chce jít do voleb s tématy, která budou propojovat centrální a regionální dění, základem bude rozpočtová odpovědnost a konec zadlužování krajů.

„Máme starost o vytváření pracovních příležitostí, chceme, aby byl dostatek pracovních míst, aby se podporovalo podnikání, a chceme zastavit nebezpečnou tendenci k zadlužování krajů,“ prohlásil Nečas.

Nečas: Česko si nezaslouží opakování oranžové cunami, navíc s rudými odstíny

Na krajské úrovni bude podle Nečase ODS „preferovat tam, kde to bude možné,“ spolupráci se stranami od politického středu doprava. „Bude samozřejmě záležet na konkrétních okolnostech, volebních výsledcích, na vyjednávání,“ uvedl. Zcela předseda občanských demokratů vyloučil spolupráci s KSČM, která prý na svém posledním sjezdu potvrdila svou nereformovatelnost. ODS k podobnému závazku na všech úrovních vyzvala i ostatní české politické strany.

„Česká republika si nezaslouží opakování oranžové cunami, navíc protože v letošním roce by se evidentně jednalo o oranžovou s výraznými rudými odstíny,“ řekl předseda ODS. Cílem jeho strany je dosáhnout lepšího výsledku než před čtyřmi lety, Nečas ale neodpověděl na otázku, na kolik hejtmanských křesel by strana mohla podle jeho názoru dosáhnout. ODS si podle něj uvědomuje, že není před volbami v lehké pozici, protože nese hlavní vládní odpovědnost a dělá mnohdy velmi nepopulární politiku.

Petr Nečas uvedl, že sestava ODS prošla obměnou, což dokazuje, že strana má dostatek kvalifikovaných a slušných lidí.

Lídři krajských kandidátek ODS:

• Liberecký kraj - Eva Bartoňová
• Moravskoslezský kraj - David Sventek
• Středočeský kraj - Raduan Nwelati
• Olomoucký kraj - Markéta Záleská
• Jihočeský kraj - Tomáš Jirsa
• Jihomoravský kraj - Jiří Crha
• Ústecký kraj - Vladislav Raška
• Zlínský kraj - Libor Lukáš
• Kraj Vysočina - Ota Benc
• Královéhradecký kraj - Miloslav Plass
• Karlovarský kraj - Petr Šindelář
• Pardubický kraj - Petr Tupec
• Plzeňský kraj - Marcela Krejsová

Lídři kandidátek samotní byli dnes před novináři optimističtí. „Barva podzimu bude modrá,“ řekl například Ota Benc z Vysočiny. Raduan Nwelati ze Středočeského kraje slíbil v první řadě „minimalizovat škody po čtyřech letech vládnutí Rathovy mafie“, jiní kandidáti slibovali především zlepšení dopravní infrastruktury, lepší podmínky pro podnikání či turistiku nebo zajištění péče o seniory i rodiny s dětmi.