ODS schválila kandidátky, jsou bez překvapení. Kromě Weberové

Úřadující předseda ODS Martin Kuba a místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Úřadující předseda ODS Martin Kuba a místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Zdroj: ctk

Finální podobu kandidátek pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny už má i ODS. Širší vedení strany dodatečně doplnilo na kandidátku Libereckého kraje exposlankyni Ivanu Weberovou, kterou regionální sněm neschválil. Úřadující předseda Martin Kuba bude podle očekávání lídrem ve svém domovském Jihočeském kraji, bývalá šéfka Sněmovny Miroslava Němcová povede kandidátku v Praze.

„Vybírali jsme lidi, kteří mají dlouhodobou praxi a jsou respektovanými osobnostmi. Kandidátní listiny jsou složeny například z komunálních politiků a lidí všech možných profesí,“ řekla Němcová. Podle ní se strana může nyní soustředit na kampaň. ODS ji chce představit příští týden. Podle Kuby bude kampaň kontaktní a oproti minulosti také více zaměřená na nové prvky komunikace či sociální sítě.

Kandidátky už dříve schválily krajské organizace ODS. Členové vedení už před jednáním uváděli, že výkonná rada zřejmě nebude do kandidátek příliš zasahovat. A to i přesto, že v některých krajích z kandidátek vypadli zkušení politici.

Například v Praze se na listinu nedostal bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Ten se ale nechtěl domáhat toho, aby byl na kandidátku dodatečně umístěn. Dnes to opět zopakoval.

Šestatřicetiletá jablonecká advokátka Weberová bude podle Kuby na posledním 17. místě kandidátky. V minulých volbách ji voliči do Sněmovny dostali preferenčními hlasy. S kandidaturou v letošních volbách Weberová váhala, podle jejích slov ji ke kandidatuře nakonec přemluvili spolustraníci z Jablonce nad Nisou.

ODS schválila etický kodex

Mezi Weberovou a vedením liberecké organizace ODS údajně panuje již delší dobu velké napětí. To se projevilo počátkem tohoto týdne na volebním sněmu krajské ODS, kde se na několika volebních lístcích vedle jejího jména objevil přikreslený kosočtverec, což vedlo k odchodu většiny českolipských účastníků sněmu.

Výkonná rada ODS schválila také jakýsi etický kodex či čestné prohlášení, které bude muset podepsat každý, kdo bude na kandidátce ODS. Podle Kuby řeší otázku přeběhlictví a uvěznění. Poslanci ODS se podpisem zavážou, že se vzdají v mandátu v případě, že přestanou být členy klubu nebo v případě svého uvěznění.

Lídři kandidátních listin ODS pro volby do Poslanecké sněmovny:
Kraj: Jméno:
Královéhradecký Pavel Staněk, exposlanec
Vysočina Jana Fischerová, bývalá poslankyně a někdejší starostka Havlíčkova Brodu
Plzeňský Jiří Pospíšil, bývalý ministr spravedlnosti a místopředseda ODS
Jihomoravský Petr Fiala (nestraník), exministr školství
Pardubický Radim Jirout, exposlanec
Středočeský Petr Bendl, exministr zemědělství
Karlovarský Jan Bureš, exposlanec
Praha Miroslava Němcová, místopředsedkyně strany, bývalá šéfka Sněmovny
Zlínský Jan Hrdý, místostarosta Uherského Brodu
Moravskoslezský Zbyněk Stanjura, exministr dopravy
Ústecký Radim Holeček, šéf ústecké ODS
Liberecký Hana Moudrá, starostka České Lípy
Olomoucký Martin Novotný, primátor Olomouce
Jihočeský Martin Kuba, úřadující předseda ODS