OECD: Česká ekonomika letos poroste o 1,1 procenta

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) letos očekává růst české ekonomiky o 1,1 procenta a v příštím roce o 2,3 procenta. Vyplývá to z březnového hospodářského výhledu OECD. Organizace zároveň doporučuje setrvat v současném nastavení měnové politiky, dokud neodezní riziko deflace, a udržet neutrální rozpočtovou politiku.

Ministerstvo financí v prognóze z počátku února předpokládalo, že v letošním roce má HDP zrychlit o 1,4 procenta a v následujícím roce 2015 o dvě procenta.

Zprávu organizace prezentoval generální tajemník OECD Ángel Gurría. OECD doporučuje Česku zajistit udržitelnost veřejných rozpočtů, a to zvyšováním skutečného věku odchodu do důchodu. Zároveň by vláda měla zajišťovat valorizaci důchodů a zvážit možnost diverzifikovat zdroje příjmů důchodců. Organizace rovněž doporučuje ustavit nezávislou rozpočtovou radu s velkými pravomocemi.

K dalším doporučením patří rovněž soustředit správu a řízení zbývajících podniků v majetku státu do jednoho orgánu, nebo zprivatizovat některé státní podniky a činnosti, které se týkají podnikání.

Zaměstnavatelé by v Česku měli být podle OECD motivováni ke školení mladých pracovníků bez praxe pomocí daňové podpory nebo pomocí snížení odvodů na sociální pojištění.

„Mnohá doporučení jsou ve shodě s programem vlády. Ať již jde o boj s korupcí, posílení transparentnosti nebo zákon a státní službě. Přesto jsou některé body, kde máme rozličný názor. Například jde o zavedení poplatků za studium na vysokých školách,“ uvedl Sobotka.

Zpráva OECD uvádí, že nejvýznamnějším úkolem makroekonomické politiky je udržet začínající oživení a zvýšit potenciální růst. Rizikem ekonomického oživení je podle OECD vývoj na zahraničních trzích, jako jsou Německo a další země eurozóny. Další obavou je možnost opětovného propuknutí finančních turbulencí v Evropě.