OECD zvýšila předpověď českého růstu o 1,2 procenta, příští rok ale zpomalí

Výroba zámků ve firmě Tokoz

Výroba zámků ve firmě Tokoz Zdroj: Michael Tomes, E15

Růst české ekonomiky letos zrychlí na 4,3 procenta, uvedla v pololetním výhledu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). České republice se tak bude ekonomicky dařit lépe, než se dosud předpokládalo. Ještě v červnu OECD předpovídala Česku pro letošek růst o 3,1 procenta.

Pro příští rok ale OECD svůj odhad pro Česko zhoršila. Růst hrubého domácího produktu (HDP) podle nové prognózy zpomalí na 2,3 procenta. Ještě v červnu předpokládala zmírnění na 2,5 procenta. V roce 2017 poroste česká ekonomika tempem 2,4 procenta.

Českou ekonomiku letos táhla vzhůru domácí poptávka a podpora v podobě veřejných investic financovaných z programů Evropské unie. V příštích dvou letech budou ke slušnému růst přispívat podpůrné finanční podmínky, růst mezd a firemních zisků a také zlepšující se poptávka ze zahraničí, předpovídá OECD.

Zvyšující se domácí náklady povedou k tomu, že tempo růstu spotřebitelských cen dosáhne v roce 2017 cílové dvouprocentní úrovně. Jakmile míra inflace jasně poroste k tomuto cíli, měla by Česká národní banka (ČNB) ukončit bezpříkladný režim devizových intervencí, doporučuje OECD.

ČNB se pomocí režimu devizových intervencí snaží udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Její bankovní rada se minulý týden ve čtvrtek shodla na tom, že ukončení režimu se pravděpodobně odsouvá do období kolem konce roku 2016.

ČNB tehdy také zlepšila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 4,7 procenta z předchozích 3,8 procenta, odhad pro příští rok ale ponechala beze změn. Evropská komise ten den předpověděla české ekonomice zrychlení letošního růstu na 4,3 procenta z loňských dvou procent.

„Prognózu OECD považujeme za v tuto chvíli za celkově nejrealističtější. OECD je ve svém odhadu růstu české ekonomiky v letošním roce optimističtější než Mezinárodní měnový fond. Shoduje se s predikcí Evropská komise. Zároveň je pesimističtější než tuzemské ministerstvo financí a ČNB,“ řekl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Letošní růst bude podle něj jeden z nejrychlejších v EU. ČR by měla letos skončit mezi třemi nejrychleji rostoucími státy EU, dodal.

Česká bankovní asociace minulý týden zlepšila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 4,2 procenta ze srpnových 3,2 procenta. Pro příští rok naopak odhad zhoršila na 2,5 procenta. Ministerstvo financí pak v říjnové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním i příštím roce, a to na 4,5 procenta, respektive na 2,7 procenta v příštím roce.

Růstu české ekonomiky by podle OECD pomohly reformy na podporu konkurenceschopnosti, na podporu nabídky pracovní síly a reformy s cílem snížit nesoulad mezi požadovanými a nabízenými dovednostmi.

Organizace zároveň upozornila na otázku vysoké energetické náročnosti ekonomické expanze, která by se podle ní měla snížit. V zemi by se tudíž měly rozšířit pobídky a dotace pro investice do zdrojů obnovitelné energie a na zlepšení energetické účinnosti.