Olomoucká kauza je teprve na začátku, ÚOOZ nejdřív obviní policejní šéfy

Policisté přivezli 13. října večer do Olomouce bývalého ministra vnitra Ivana Langera zadrženého v souvislosti se v údajné korupční kauze. Langer vešel v doprovodu detektivů do svého domu v centru města (na snímku). Langer nechtěl kauzu při vstupu do domu nijak komentovat. Dům v té chvíli střežilo šest policistů v kuklách.

Policisté přivezli 13. října večer do Olomouce bývalého ministra vnitra Ivana Langera zadrženého v souvislosti se v údajné korupční kauze. Langer vešel v doprovodu detektivů do svého domu v centru města (na snímku). Langer nechtěl kauzu při vstupu do domu nijak komentovat. Dům v té chvíli střežilo šest policistů v kuklách. Zdroj: ctk

Policejní zátah na moravské policisty, podnikatele a politiky se změnil v rutinu. Pokračovaly domovní prohlídky a zajišťování dokumentů. Zadrženého exministra Ivana Langera detektivové vyslechli a propustili.

Konkrétní důvod úterního zatýkání v Praze a Olomouci detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu i dozorující olomoucké vrchní státní zastupitelství stále tají.

Podle vicepremiera Andreje Babiše /ANO/ by se kauzou údajných klientelistických vazeb mezi policejními důstojníky, podnikateli a politiky na Olomoucku měla zabývat bezpečnostní rada vlády, protože členové kabinetu mají k dispozici jen informace z tisku. Podle premiéra Bohuslava Sobotky /ČSSD/ je to ale výhradní záležitost policie a politici by ji neměli komentovat.

Včera pokračovaly domovní prohlídky a výslechy řady zadržených lidí. Vrchní zástupce Ivo Ištvan avizoval, že to policistům zabere dalších 24 hodin. „Stále probíhají úkony trestního řízení. Dosud nebyl nikdo obviněn, pořád jsme v polovině lhůty, kterou má policejní orgán, aby zpracoval a vyhodnotil zajištěný materiál,“ uvedl Ištvan.

Přečtěte si květnový rozhovor s Ivanem Langrem:

Podle zdrojů obeznámených s vyšetřováním údajné korupce ÚOOZ nejprve obviní dva vysoce postavené olomoucké policisty – zřejmě to bude náměstek krajského policejního šéfa Karel Kadlec a vedoucí olomouckého odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj. Do této skupiny by měli patřit podnikatel Ivan Kyselý, blízký spolupracovník exministra vnitra, i vysoce postavený olomoucký člen Generální inspekce bezpečnostních sborů /GIBS/.

Samotného Langera policie ve středu nad ránem propustila. Podezření vůči němu vzbudily rozsáhlé odposlechy elitních policistů. V povolení k domovní prohlídce mimo jiné stojí, že Langer předával policejní informace olomouckému hejtmanovi. Možnost nahlédnout do dokumentu měl web Neovlivní.cz.

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil /ČSSD/ včera nedorazil do práce a zrušil program na celý týden.
Údajné úzké vazby Kadlece na Langera a Kyselého už dříve prověřovala GIBS kvůli ovlivňování hospodářských kauz, jež souvisely s podnikáním Kyselého na realitním trhu. Případ ale odložila.