ONLINE: Voda znovu hrozí, stát přihodí další dvě miliardy

Opadající voda odhaluje další škody

Opadající voda odhaluje další škody

Škody po letošních záplavách se podle posledních odhadů mohou vyšplhat k desítkám miliard korun. Po dnešku už také povodně mají jedenáctou oběť. Hladiny toků už na většině míst klesají, na nejvyšším povodňovém stupni, tedy ohrožení, bylo dnes večer podle vodohospodářů a meteorologů pět úseků řek.

Kvůli vydatným dešťům se ale některé toky na druhý či třetí stupeň povodňové aktivity vrátily, ohrožení nově hlásí například na Klabavě v Hrádku na Plzeňsku. Zachována proto zůstávají dosavadní protipovodňová opatření. Na vzedmutých tocích Ústřední povodňová komise a krizový štáb zakázaly plavbu.

Jedenáctou obětí povodní se stal padesátiletý Slovák, jehož tělo bylo ráno nalezeno na Otavě v Sušici. Do řeky spadl v prostoru vodáckého tábořiště několik desítek minut po půlnoci. Zákaz plavby platí pro toky a vodní plochy, kde platí druhý či třetí povodňový stupeň. Za jeho porušení podle premiéra Petra Nečase (ODS) hrozí pokuta až 20 tisíc korun. Snahou je odradit nezodpovědné lidi. Mezi oběťmi záplav jsou dosud dva vodáci, čtyři jsou nezvěstní.

Vodohospodáři škody po povodních z minulého týdne vyčíslili na 2,2 miliardy korun. Ministr zemědělství Petr Bendl oznámil, že škody na Povodí Vltavy činí rámcově 900 milionů korun, na Povodí Labe miliardu a na Ohři 300 milionů Kč. Zemědělci vyčíslili škody na 1,8 miliardy, podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby však dosáhnou až dvou miliard korun.

Ve všech krajích s výjimkou Karlovarského platí některá z výstrah Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V Praze, středních a jižních Čechách, Plzeňském a Ústeckém kraji je až do odvolání vyhlášeno povodňové ohrožení, v Libereckém, Moravskoslezském a Olomouckém kraji platí povodňová bdělost. Na mnoha dalších místech pak meteorologové varují před vydatnými dešti nebo silnými bouřkami. Přestat pršet by mělo až dnes v noci.

22:38Na Plzeňsku přetekla retenční nádrž, vyplavila několik domu

Víc než půl metru vody se dnes navečer zprudka vehnalo do patrového domu v Heřmanově Huti - Vlkýši na Plzeňsku. Po prudkých deštích podle místních lidí přetekla retenční nádrž u nedaleké dálnice D5 nad obcí. Zkalená voda s blátem pak na čas zaplavila dálnici a omezila na ní provoz a nato vtrhla i do Heřmanovy Huti. Silné odpolední srážky se projevily také v dalších obcích v okolí. Příkopy podél silnic jsou plné kalné vody, na polích se objevily laguny a nově vzniklé kalné řeky a lidé vymetají ze dvorů a domů kalnou blátivou vodu.

19:58Na povodňové škody má stát další dvě miliardy , celkem 7,3 miliardy korun

Na likvidaci povodňových škod má stát připraveny další dvě miliardy korun. Jsou z kapitoly státního dluhu. Celkem tak má k dispozici asi 7,3 miliardy Kč. Čtyři miliardy jsou z vládní rozpočtové rezervy a 1,3 miliardy ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Rádiu Impuls to dnes řekl náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

Náměstek také odhadl dopady daňové úlevy, kterou pro podnikatele postižené záplavami připravil ministr financí Miroslav Kalousek. Podle Minčiče by opatření pro veřejné rozpočty v příštím roce mohlo znamenat výpadek až pět miliard korun. Mnohem pravděpodobnější ale prý bude pokles daňových příjmů kolem tří miliard korun, neboť řada podnikatelů i v důsledku povodní vykáže ztrátu.

19:19Středočeský kraj chystá revizi rozpočtu, hledá peníze na povodňové škody

Středočeský kraj udělá velkou revizi krajského rozpočtu, při níž se budou hledat peníze na likvidaci povodňových škod v regionu. Návrh dnes schválili krajští zastupitelé. Rozdělení peněz by měli středočeští zastupitelé schválit do 15 dnů, sejít se znovu chtějí příští nebo přespříští pondělí. Kraj chtěl dosud uvolnit jen deset milionů korun.

17:58D5 je opět otevřená, omezení trvá

Dálnice D5 je na Plzeňsku, která byla mezi 104. a 104,5 kilometrem uzavřena v obou směrech kvůli velké vodě, je od 17:15 průjezdná vždy v jednom jízdním pruhu, ale se sníženou rychlostí. Na místě jsou silničáři, kteří povrch dálnice uklízejí. Doprava na objízdné trase poté zkolabovala, když v Heřmanově Huti havaroval kamion převážející kyselinu sírovou.

17:49Ústecké hlavní nádraží obnoví provoz

České dráhy dnes zrušily kvůli záplavám zavedenou náhradní vlakovou dopravu přes Labe v Ústí nad Labem a Děčíně. Uklízí se odbavovací hala v Ústí a další zaplavené stanice. Provoz na hlavním nádraží v krajském městě obnoví dráhy dnes v noci. Vlaky mají v Ústeckém kraji zpoždění zhruba do hodiny.

17:20Prudký déšť zalil Lounsko

Prudký déšť zasáhl Lounsko i dnes odpoledne, hasiči čerpají vodu znovu v Lubenci, ale i Žatci a Podbořanech. Informoval o tom mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Lounsko a Děčínsko se s prudkými přívalovými dešti potýkalo už v neděli. V Lubenci voda zaplavila asi 100 domů, v Jiříkově bylo na náměstí 120 centimetrů vody.

16:55Na Plzeňsku jsou nové záplavy

Dálnice D5 je na Plzeňsku mezi 100. a 107. kilometrem uzavřena v obou směrech. Komunikaci zaplavila voda a zavalilo bahno, uvedla to plzeňská krajská policejní mluvčí. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic na místo míří silničáři, aby povrch dálnice uklidili. Auta mají zaplavené místo objíždět po vedlejších komunikacích mezi sjezdy Heřmanova Huť na 100. a Stříbro na 107. kilometru.

16:31Na Ústecku hlídkují policisté

Oblasti zasažené povodní hlídá v Ústeckém kraji přes 430 policistů, včetně pořádkových jednotek jiných krajů. Na Litoměřicku mají dvě termovize. Další policisté vykonávají standardní výkon služby, informovala dnes krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

16:19Vojáci zasypou rozpůlený Císařský ostrov

Ženisté začnou vozit kamení na Císařský ostrov, který Vltava rozpůlila. Napříč ostrovem nyní proudí korytem voda, která ohrožuje Ústřední čistírnu odpadních vod. Kameny by měly zajistit, aby voda ostrov dál neničila.

Kanál vznikl kvůli rozvodnění Vltavy. Ostrov je rozpůlen v úrovni proti zoologické zahradě a trojskému zámku. „Řeka Vltava se přelila směrem k východnímu břehu a vytvořila obrovské koryto,“ řekl dnes na místě novinářům zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). „Pokud bychom nekonali, tak by meandr v následujících několika dnech přímo ohrozil budovy čistírny odpadních vod,“ doplnil.

15:49Pražský primátor odvolal stav ohrožení

Zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) dnes při jednání krizového štábu odvolal stav ohrožení. Na Vltavě v Praze tak platí druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. Skutečný průtok se pohybuje kolem 1000 metrů krychlových za sekundu, což je na hranici prvního a druhého povodňového stupně.

15:39Záplavy na Lounsku

Blesková povodeň v Lubenci u Podbořan na Lounsku vytopila několik sklepů a domů i jeden pavilon mateřské školky. Hráz místního rybníka nápor vody vydržela. Na místě jsou hasiči. Uvedl to starosta Bohumil Peterka.

14:10Pražská čistička již naplno funguje Škody na vodárenské infrastruktuře a kanalizaci v hlavním městě podle prvního odhadu Pražských vodovodů a kanalizací přesáhnou jednu miliardu korun. Uvedla to mluvčí firmy Marcela Dvořáková. Nejvíce velká voda poškodila stokovou síť. Pražská Ústřední čistírna odpadních vod (ÚČOV) po týdnu od neděle opět naplno funguje.

Císařský ostrov v Praze, který zasáhla povodeň v minulém týdnu. Voda strhla několik komunikací a zasáhla plavební kanál.Císařský ostrov v Praze, který zasáhla povodeň v minulém týdnu. Voda strhla několik komunikací a zasáhla plavební kanál.|ctkCísařský ostrov v Praze, který zasáhla povodeň v minulém týdnu. Voda strhla několik komunikací a zasáhla plavební kanál.

13:09Na tocích s 2. a 3. stupněm povodňové aktivity je zákaz plavby

Ústřední povodňová komise a krizový štáb zakázaly plavby na všech tocích a vodních plochách, kde platí druhý či třetí stupeň povodňové aktivity, řekl po jejich jednání premiér Petr Nečas (ODS). Výjimkou jsou záchranné a likvidační práce, doplnil. Za porušení zákazu podle předsedy vlády hrozí pokuta až 20 tisíc korun. Snahou je odradit nezodpovědné lidi. Mezi oběťmi záplav jsou vodáci, někteří jsou nezvěstní.

„Spoléhání na zdravý rozum a zodpovědné chování není možné,“ poznamenal Nečas.

11:47ČHMÚ varuje před povodněmi a bouřkami, pršet přestane v úterý

Ve Středočeském, Plzeňském, Jihočeském a Ústeckém kraji platí od dnešních 12:00 povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí. V Praze je vyhlášena povodňová pohotovost. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí do odvolání. Na většině území s výjimkou Karlovarského kraje má pršet, na mnoha místech vydatně, déšť podle meteorologů ustane až v úterý.

„V důsledku očekávaných lokálních bouřek i trvalejších srážek mohou zejména hladiny menších toků, kolísat nebo opět stoupat. Vzhledem k nasycení půdy mohou být vzestupy i velmi rychlé,“ uvedl ČHMÚ.

12:45Jedenáctou obětí záplav je Slovák

Slovenský občan je 11. obětí nynějších záplav, oznámil po dnešním jednání Ústřední povodňové komise a Ústředního krizového štábu policejní prezident Martin Červíček. V Sušici na Otavě muže hledali od půlnoci, jeho tělo bylo nalezeno ráno. Otava je v Sušici klidná, nejsou na ní žádné povodňové stupně ani výrazně zvýšené průtoky.

12:22Do nemocnice Na Františku se vrací evakuovaní pacienti

V pražské nemocnici Na Františku, která byla před týdnem uzavřena kvůli povodním, začal dnes normální provoz. Do nemocnice se postupně vrací evakuovaní pacienti. Škody na majetku nebudou velké, voda z rozvodněné Vltavy se do objektu nedostala, řekl náměstek ředitele Vladimír Juřina.

„Asi polovina pacientů z LDN se k nám vrátila už v sobotu, zbytek bude postupně dojíždět během tohoto týdne,“ uvedl Juřina. Před týdnem byla evakuována celá nemocnice, tedy 128 lidí. „Ale převezeno do jiných nemocnic jich bylo asi 40, ti ostatní, pokud to dovolil zdravotní stav, byli propuštěni do domácího ošetření,“ dodal.

11:53Za rozlití Botiče mohou deště a extrémní přítok vody do přehrady

Za rozlití Botiče a vytopení území v několika městských částech může rychlý přítok do hostivařské přehrady a vydatné deště. Vyplývá to z materiálu, který vypracovaly pro magistrát Lesy hl.m. Prahy, které jsou správci Botiče i přehrady.

Právě upouštění vody z hostivařské přehrady se stalo svárem sporu mezi vedením města a radnicemi, jejichž územím Botič protéká. Radnice Prahy 2, 10 i 15 si stěžovaly, že je o situaci nikdo neinformoval.

11:16Do Ústí n.L., Lovosic a Děčína přijela na pomoc armáda

Do Ústí nad Labem, Děčína a Lovosic přijela na pomoc armáda, celkem dorazilo 170 vojáků z Liberce. V Ústí bude pomáhat 100 vojáků především v záplavami vážně poničeném Střekově. Vedení města o tom informovalo na webových stránkách.

„Požádali jsme armádu o poskytnutí 100 vojáků jako pomoc při úklidu v zaplavených oblastech. Vojáci budou nápomocni při vysoušení domů, úklidu škod v domácnosti apod. Mimo vojáky máme k dispozici přes 200 dobrovolníků, kteří budou nasazení v dalších částech města, hlavně pak ve Vaňově,“ uvedl primátor Vít Mandík (ČSSD). Vojáci budou pomáhat především ve Střekově, dále pak v Sebuzíně, Církvicích, Svádově, Olšinkách a Brné.

11:12Obce na Jesenicku postihly silné bouřky, zatopily se i sklepy

Hasiči museli na Jesenicku osmkrát vyjíždět kvůli silným bouřkám. Vydatně tam pršelo od nedělního odpoledne do dnešního rána. Po průtrži mračen na některých místech voda zatopila sklepy, hasiči lidem pomáhali i s odklízením nánosů bahna, řekla dnes mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Hasiči zasahovali v České Vsi, Mikulovicích, Zlatých Horách, Bílé Vodě, Branné, Lipové - lázních a v Habarticích. „Ve všech případech se jednalo o zatopené sklepy vodou, která se valila z polí po silné průtrži mračen. Hasiči dále odklízeli nánosy bahna ze silnic, dvorů a zahrad, čistili kanály a propustky, monitorovali vodní toky a preventivně plnili pytle s pískem,“ uvedla mluvčí hasičů.

10:59Škola v Terezíně je stále uzavřená, z Křešic děti odjely

V Ústeckém kraji jsou stále uzavřené některé školy, například v Terezíně nebo části Ústí nad Labem. V provozu už jsou všechny školy v Děčíně, řekla ČTK mluvčí města Markéta Lakomá. Děti z vyplavených Křešic na Litoměřicku dnes odjely na školu v přírodě, vrátí se 21. června a dostanou vysvědčení.

Kroupy na MělnickuKroupy na Mělnicku|ctk

10:45Odtok na Rožmberku je na maximu, na Lipně byl snížen

Vodohospodáři na jihu Čech jsou připravení na další přívalové srážky. Všechny velké přehrady mají prázdné retenční prostory. ČTK to dnes po zasedání krizového štábu řekl hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Štáb dnes precizoval rychlost předávání informací v případě nebezpečí. Odtok na Rožmberku je na maximu, na lipenské přehradě byl v neděli snížen, aby pojal v mezipovodí mezi Lipnem a Krumlovem přívalové deště. Zabránilo se tak vytopení Českého Krumlova, řekl ředitel hornovltavského závodu Povodí Vltavy Zdeněk Zídek.

10:44Střední Čechy chtějí kvůli škodám revizi rozpočtu

Středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD) navrhl velkou revizi krajského rozpočtu, při níž se budou hledat peníze na likvidaci povodňových škod v regionu. Prostředky se mají najít do týdne. Řihák to dnes řekl krajským zastupitelům. Dnešní jednání zastupitelstva chce přerušit. O jak velkou částku by mohlo jít, hejtman nechtěl říci. Původně počítal s tím, že kraj uvolní deset milionů korun. Části krajské rady i opozici se to ale zdálo málo.

10:10Vodohospodáři vyčíslili své škody na dvě miliardy

Záplavy způsobily na státním vodohospodářském majetku škody odhadem 2,2 miliardy korun. Dnes to oznámil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), podle něhož jsou škody na Povodí Vltavy škody rámcově 900 milionů korun, na Povodí Labe jedna miliarda, na Ohři 300 milionů.

9:35Dráhy ruší náhradní dopravu

České dráhy ruší kvůli záplavám zavedenou náhradní vlakovou dopravu přes Labe v Ústí nad Labem a Děčíně. Uklízí se odbavovací hala v Ústí a další zaplavené stanice. Vlaky mají v Ústeckém kraji zpoždění zhruba do hodiny. ČTK to řekla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. V krajském městě nadále musejí cestující využívat pro výstup a nástup do rychlíků západní nádraží. Odbavovací halu hlavního nádraží minulý týden zaplavilo Labe.

9:20Třetí povodňový stupeň hrozí v Jihočeském kraji na dlaších řekách

Na některých menších jihočeských tocích v následujících hodinách hrozí třetí stupeň povodňové aktivity. Týká se to zřejmě Malše, Černé, Smutné nebo Polečnice. Hladiny se však nezvednou do extrémních hodnot a měly by zase rychle opadnout, řekl to Tomáš Vlasák z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

8:25Na trať u Kralup nad Vltavou spadly stromy, provoz byl přerušen

Na železniční trať mezi stanicemi Nelahozeves a Kralupy nad Vltavou dnes časně ráno popadaly stromy. Na místě, které leží na hlavní trati z Prahy do Děčína, musel být zastaven provoz, měl by být obnoven nejpozději do 07:00.

Omezení se dotkne asi desítky spojů, mimo jiné mezinárodních rychlíků. Zpoždění by však neměla být velká.

7:00Třetí povodňový stupeň platí v Jihočeském kraji jen na Vltavě

Třetí stupeň povodňové aktivity platil dnes ráno v Jihočeském kraji pouze v Českém Krumlově na Vltavě. Bouřky, které region zasáhly v noci na dnešek, hladiny řek výrazně nezvedly. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu. Třetí stupeň povodňového ohrožení se v noci na chvíli objevil také na Nežárce v Hamru. Nad ránem tam však hladina o pár centimetrů klesla a spadla na druhý stupeň povodňové aktivity.

7:00Hladina Labe v Mělníku už opadla pod nejvyšší povodňový stupeň

Hladina Labe v Mělníku dnes po 03:00 opadla pod nejvyšší povodňový stupeň a dále pomalu klesá. Na třetím stupni je Labe nadále v Ústí nad Labem a Děčíně. Kolem 5:30 byl stupeň ohrožení na čtyřech místech v Čechách, kromě Labe na Střele v Plasech a na Vltavě v České Krumlově. Meteorologové předpovídají další vydatné srážky a bouřky.

23:00V Praze se otevřou další ulice Navzdory bouřkám se v pondělí v 04:00 otevře pro veškerou dopravu Podbabská ulice na Praze 6. Uvedl to mluvčí radnice Prahy 6 Adam Halmoši. „Nadále ale zůstávají uzavřeny ulice Roztocká, Mlýnská, Papírenská a Pod Paťankou,“ dodal mluvčí.

22: 20Hladina řek na západě stoupla

Západem Čech se přehnaly bouřky. Zasáhly hlavně jih Plzeňského kraje a v Karlovarském kraji Chebsko. Na některých místech museli zasahovat hasiči. V Nýřanech se deset osob kvůli vodě evakuovalo,uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová. Večer se už srážky projevily na vzestupu hladin menších řek. Z jihu se přitom blíží další bouřkový pás, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

22:00Mladá Boleslav zřídila krizovou linku

Město Mladá Boleslav zřídilo krizovou linku pro obyvatele města na telefonním čísle 326 715 212. Volat na ni může každý, kdo má problémy způsobené přívalem vody.

21: 50Praha řeší problém s čistírnou odpadních vod

Praha začala řešit problémy s čistírnou odpadních vod na Císařském ostrově. „Voda ostrov rozdělila na dvě části, uprostřed vzniklo koryto,“ uvedl pověřený primátor Hudeček. Na místo vyjeli členové krizového štábu, který se poté usnesl, že situaci je třeba řešit co nejdříve. Při zvýšení průtoku Vltavy by totiž podle magistrátu mohla být čistírna ohrožena. Proto začnou o půlnoci vojáci zaplňovat průrvu kamením.

21:14Liják Mělnicku naštěstí neublížil

Voda v zaplaveném Mělnicku opadá, večerní bouřka se na stavu vody v obcích příliš neprojevila. Hasiči vodu dál odčerpávají. „V současné době je pod hrází na straně k obci zhruba půl metru vody a zatím jsme nezaregistrovali žádný nárůst hladiny v souvislosti s lokálními bouřkami,“ uvedl místostarosta Hořína na Mělnicku.

21:08V pražském kině Atlas je téměř metr vody

Na několika pražských silnicích večer přestala přívaly vody pobírat kanalizace. Voda se rozlila po silnicích třeba v Prosecké a Sokolovské ulici. V kině Atlas v Sokolovské ulici je 75 centimetrů vody. V Radotíně zase voda vyplavila motorest U Vodáka.

20:35Praha otevře Karlův most Krizový štáb rozhodl o tom, že se v pondělí v šest hodin ráno otevře Karlův most. Zároveň do ulic vyslal devět sborů dobrovolných hasičů, kteří by v případě nutnosti byli schopni do hodiny postavit protipovodňová zábrany, které byly na komunikacích nebo u metra částečně rozebrány

20:00Zastupující primátor neodvolal na Vltavě v Praze stav ohrožení

Průtok Vltavy v Praze klesl a pohybuje se nyní kolem 1000 m3/s. Zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) ale kvůli předpovědím odmítá odvolat stav ohrožení. Rozvodněním totiž hrozí Berounka a malé toky. Vltavská kaskáda má dostatečnou retenci, řekl po dnešním jednání krizového štábu. Prudké bouře v podvečer na některých místech způsobily lokální záplavy. Meteorologové varují před dalším deštěm.

19:21Prudká bouře v Praze lámala stromy a zaplavila sklepy a garáže

Pražští hasiči kvůli prudké bouři, která se v podvečer prohnala nad metropolí, zasahují u zhruba třicítky případů. Jde o popadané stromy a větve a zatopené sklepy a garáže. Na jednom místě natekla voda do školy, řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Na několika silnicích kanalizace přestala pobírat návaly vody. Voda se tak rozlila po silnicích. Kde konkrétně hasiči zasahují, nebyla mluvčí zatím schopna říct. „Zásahů je tolik, že dispečeři nestíhají,“ uvedla mluvčí. Bouřka trvala jen zhruba hodinu, ale byla velmi silná.

19:10Vltavská kaskáda je připravená pojmout čtvrt miliardy kubíků

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa uvedl, že přehrady va Vltavě jsou na nový příval vody připravené

18:50V Německu Labe stále stoupá, čekají se nové deště

O sedmdesát centimetrů již překonalo Labe v německém Magdeburku maximální výšku z povodně v roce 2002. Podle informací vodohospodářů se hladina zvýšila na hranici 7,45 metru. Kvůli vzedmutému Labi musely být evakuovány části města, do bezpečí odešlo 23 tisíc obyvatel Magdeburku. Ohrožena byla také dodávka elektřiny ve městě. Při záplavách před jedenácti lety zaznamenali v Magdeburku nejvyšší úroveň Labe 6,72 metru.

18:42Přívalové deště zkomplikovaly provoz na mostech v Ústí

Kvůli přívalovým dešťům je dočasně uzavřen Mariánský most v Ústí nad Labem. Na mostě Edvarda Beneše je nyní doprava řízena kyvadlově policisty. Informovala o tom mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Oba mosty byly přitom teprve před několika hodina otevřeny poté, co to umožnil pokles hladiny Labe.

Řeka Labe pod Benešovým mostem v Ústí nad Labem.Řeka Labe pod Benešovým mostem v Ústí nad Labem.|ctkMosty byly v Ústí otevřené jen krátce

18:10Na severu bleskové záplavy

Prudký déšť způsobuje bleskové záplavy na Chomutovsku, Lounsku a na několika místech Děčínska. Voda tu zaplavuje sklepy, zahrady či garáže, většinou se valí z polí. Informoval o tom mluvčí severočeských hasičů Lukáš Marvan. V Lubenci na Lounsku hrozí podle starosty Bohumila Peterky protržení hráze rybníka.

18: 00Bouřky zasáhly střední Čechy, v Rožmitále spadla stodola

Bouřky dorazily do středních Čech, hasiči mají napilno hlavně na Rakovnicku. V Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku spadla střecha stodoly, uvnitř naštěstí nikdo nebyl. Trosky prohledal psovod, řekla v podvečer mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Silné bouřky a vydatný déšť mají podle Českého hydrometeorologického ústavu zasáhnout celou republiku. Zvláště menší toky se mohou rozvodnit, na většině území Čech je nebezpečí povodní podle meteorologů extrémní.

17:30Na pěti řekách trvá stav ohrožení

Úseků řek na nejvyšším povodňovém stupni, tedy ohrožení, ubylo od soboty o polovinu, je jich pět. Labe a Vltava klesají, v pražské Chuchli dnes Vltava spadla až na nejnižší povodňový stupeň, ale stoupají menší toky. Například na Kladensku vytopil rozvodněný Zákolanský potok několik domů v obci Běloky a ohrozil další vesnice. Dnes a v pondělí se čekají další bouřky se silným deštěm a nárazy větru. Počet úseků silnic a železničních tratí, na kterých voda zastavila dopravu, se příliš nemění.

17:00Na jihu platí ohrožení na dvou řekách, přehrady se upouštějí

Na jihu Čech platí podle Povodí Vltavy ohrožení už jen na dvou řekách, v pondělí jich bylo desetkrát více. Nic na tom nezměnily ani dnešní odpolední bouřky, které se krajem přehnaly. Třetí, nejvyšší stupeň se týká řek pod přehradami, které vypouštějí své retenční prostory. Na trojce je Vltava pod Lipnem a Nežárka v Hamru v povodí Rožmberka. Hasiči do 16:00 zasahovali na třech místech. Nejhůře jsou na tom v Olšovicích na Prachaticku. Další bouřky s přívalovými dešti přijdou ještě večer a v noci na pondělí, řekl českobudějovický meteorolog František Vavruška.

Pojišťovny nestačí počítat škody. Hlásí se stovky lidíPojišťovny nestačí počítat škody. Hlásí se stovky lidí|ctk

16:30Pojišťovnám přibývají hlášení o škodách

Pojišťovny i o víkendu denně evidují stovky nových povodňových škod za stovky milionů korun. V terénu pomáhají technikům a likvidátorům pojišťoven i zaměstnanci z nezasažených krajů, převážně z Moravy. Allianz dokonce jedná o zapojení kolegů ze zahraničí.

15:45V Ústí otevřeli silniční mosty V Ústí nad Labem jsou otevřené pro dopravu oba silniční mosty. Obnovena je tak dopravní spojnice mezi centrem města a čtvrtí Střekov. Mariánský most je zprovozněn ve směru na Děčín. ČTK to sdělila mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. „Statik provedl kontrolu obou mostů, po odčerpání vody a odklizení naplavenin došlo k otevření mostů pro dopravu,“ uvedla.

Lidem postiženým povodněmi nabízí GE Money Bank úvěry s odloženými splátkami