Parkanová trvá na tom, že při nákupu letadel nepochybila

Vlasta Parkanová

Vlasta Parkanová Zdroj: ctk

Ani po dnešním jednání mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny nepadlo rozhodnutí, zda doporučí vydat místopředsedkyni dolní komory parlamentu Vlastu Parkanovou k trestnímu stíhání.

Bývalá ministryně obrany před členy výboru s poukazem na právní posudky zopakovala, že při nákupu letounů CASA pro armádu nepochybila. Výbor jednání o policejní žádosti vydat významnou koaliční vládní političku přerušil do 10. července, kdy má dát doporučení sněmovně. „Žádost policie je z mého pohledu podivná,“ řekla Parkanová po odchodu z jednací místnosti. Zda požádá sněmovnu, aby ji vydala, nechtěla prozradit. „Nechte mě prosím na tuto otázku reagovat později, možná na plénu Sněmovny,“ dodala.

Podle předsedy výboru, rovněž šéfa opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky se Parkanová jasně nevyjádřila, zda si uplatnění svojí imunity vůbec přeje. Prý to nechá na poslancích. Sobotka dodal, že nové posudky by rozhodnutí výboru ovlivnit neměly. „S klidným svědomím lze doporučit Vlastě Parkanové, aby všechny posudky poskytla policii a státnímu zástupci. V tomto my paní poslankyni pomoci nemůžeme. Je třeba respektovat dělbu moci mezi exekutivu, parlament a justici. O vině a trestu nemůže v žádném případě rozhodovat moc zákonodárná, tedy my,“ konstatoval Sobotka.

V mandátovém a imunitním výboru mají od rozštěpení Věcí veřejných a přechodu této strany do „konstruktivní opozice“ většinu nevládní strany ČSSD, KSČM a VV. Zástupců opozice je v imunitním výboru osm, koaličních poslanců sedm.

Výbor začal jednat o policejní žádosti o vydání Parkanové ke stíhání minulou středu. Vyžádal si různé podklady, které postupně dostává. Názor, že neexistovala povinnost nechat ocenění letounů vypracovat, zastávají například Ústav státu a práva a Legislativní rada vlády.