Peake znovu prosazuje úřad na kontrolu financování stran. Stát by měl 18 milionů ročně

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: E15 Anna Vackova

Vicepremiérka Karolína Peake na dnešek svolala další jednání zástupců politických stran ve sněmovně k návrhu zákona o financování politických stran. Transparentnosti se žádná ze současných politických stran nebrání, velké strany však nechtějí vznik kontrolního úřadu. Vicepremiérka tvrdí, že bez kontroly by nová pravidla neměla smysl. Myšlenku tedy nevzdává a znovu s ní půjde na vládu.

„Shodli jsme se v podstatě na všech navrhovaných opatřeních, včetně povinných transparentních účtů. Úplná shoda stále není jen v otázce dohledu nad stranami. LIDEM, TOP 09 a VV podporují nezávislý úřad, ODS, ČSSD a KSČM se vznikem nového úřadu nesouhlasí,“ uvedla Peake.

„Bohužel bez možnosti vést správní řízení a udělovat sankce úřadem budou nová pravidla bezzubá. Proto budu dále ve vládě prosazovat úsporný, ale nový nezávislý úřad,“ dodala vicepremiérka. E15. cz Peake řekla, že podle její představy by měl chod úřadu stát 18 milionů korun ročně, což je proti jedné miliardě korun, které ročně politické strany dostávají od státu, zanedbatelná částka.

Ještě letos v polovině září měla ale Peake spolu se svou radou jiný názor. „Legislativní rada vlády dá vládě znovu ke zvážení, jestli je dohledový úřad nutný. Za nejlepší způsob kontroly považuje rada kontrolu veřejnosti skrze transparentní financování stran,“ uvedla tehdy vicepremérka.

„Je však možné, že pokud úřad ustanoven nebude, nenaplníme mezinárodní závazky z Rady Evropy, podle nichž má na financování dohlížet nezávislý úřad, který může vést správní řízení a udělovat pokuty,“ přiznala tehdy Peake.

Návrh zákona by měl Nečasův kabinet znovu projednávat během příštích dvou týdnů.