Pelikán chce více pracovat s vězni: stát jim má pomoci s dluhy i vzděláním

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Zdroj: CTK

Důkladný vstupní pohovor při nástupu odsouzeného do věznice, dluhové poradenství, vzdělávání a především zaměstnávání vězňů. Takové jsou hlavní body koncepce vězeňství do roku 2025, kterou dnes společně představili ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a šéf Vězeňské služby Petr Dohnal. Cílem je snížit recidivu, jež je nyní sedmdesátiprocentní, na zhruba 50 procent.

„Koncepce vězeňství má být o tom člověku, o vězni. O tom, jak zajistit, aby se do vězení už nikdy nevrátil,“ uvedl Pelikán. Vězeňská služba se podle něj tímto problémem doposud zabývala jen okrajově, protože řešila spíše otázku, jak vězně střežit.

Plán, který podle Pelikána vznikal zhruba rok, je pojatý jako cesta odsouzeného, na jejímž konci by mělo být jeho začlenění do společnosti. „Víme, že mezi pachateli trestných činů je řada lidí, kteří se ke kriminální kariéře dostali shodou okolností. Chceme se pokusit využít jejich trestu k tomu, abychom jim pomohli začít normální, nekriminální život,“ řekl ministr.

Každý vězeň by tak měl nejprve absolvovat takový vstupní pohovor, po kterém by mu Vězeňská služba vybrala individuální program šitý na míru. Ve spolupráci s ministerstvem práce chce ministerstvo spravedlnosti vytypovat, jaké profese jsou na trhu práce potřebné, a tomu přizpůsobit nabídku rekvalifikačních kurzů. Vězni by také měli mít k dispozici poradenství ohledně jejich finančních problémů, protože právě dluhy jsou významným faktorem recidivy.

„Po vyučení musí následovat zaměstnání. Jeho míra je dnes velmi neuspokojivá,“ připomněl ministr s tím, že reálně pracuje asi 40 procent odsouzených. Zaměstnání je podle něj způsobem, jak dát vězňům pracovní návyky, perspektivu a peníze, které potřebují k umoření dluhů. Ministerstvo chce preferovat ty zaměstnavatele, kteří si vězně ponechají i po jejich propuštění.

Na koncepci se podílel široký tým lidí z Vězeňské služby, Probační a mediační služby, z řady ministerstev a dalších institucí. Z autorů vznikne stálá komise, která bude dohlížet na naplňování koncepce. Projekt je nyní v meziresortním připomínkovém řízení, jež skončí v pondělí. Po schválení vládou mají na základě koncepce vzniknout jednotlivé akční plány k dosažení jejích cílů.

Ministr nepodá stížnost proti rozhodnutí soudu o Dohnalovi

Pelikán rovněž nehodlá podat kasační stížnost proti soudnímu rozhodnutí, které vrátilo do čela Vězeňské služby Petra Dohnala. Doplnil, že už nemá důvod scházet se s Dohnalovým předchůdcem Pavlem Ondráškem, jehož další zařazení je nyní právě na Dohnalovi. Ondrášek počátkem týdne uvedl, že se chce s ministrem setkat a dohodnout se s ním. Trvá totiž na tom, že bezpečnostní sbor nadále vede společně s Dohnalem.

Pelikán odhadl, že do dvou týdnů ukončí řízení o přezkumu jmenování Ondráška do čela Vězeňské služby. To by mělo určit, že Ondráškovo jmenování na funkci obsazenou Dohnalem nebylo možné.

Ondrášek dříve uvedl, že je připraven bránit se proti svému odstavení z čela sboru i žalobou. V pondělí ale prohlásil, že jeho cílem není setrvávat ve funkci za každou cenu, že ale trvá na respektování zákona a zajištění právních jistot ve Vězeňské službě.