Pendolino trefilo kamion, který zůstal na přejezdu. Dva lidé zemřeli

U Studénky na Novojičínsku se 22. července srazil na zabezpečeném přejezdu vlak Pendolino s kamionem. Srážka si vyžádala jeden lidský život.

U Studénky na Novojičínsku se 22. července srazil na zabezpečeném přejezdu vlak Pendolino s kamionem. Srážka si vyžádala jeden lidský život. Zdroj: ctk

Tragická srážka vlaku Pendolino s kamionem ve Studénce
Tragická srážka vlaku Pendolino s kamionem ve Studénce
Tragická srážka vlaku Pendolino s kamionem ve Studénce
Následky srážky Pendolina s kamionem
Následky srážky Pendolina s kamionem
10
Fotogalerie

U Studénky na Novojičínsku se srazil na zabezpečeném přejezdu vlak Pendolino s kamionem. Dva lidé zemřeli. Zraněno je třináct lidí, pět z nich těžce. Nehodu způsobil polský řidič kamionu, který vjel na přejezd, když neměl. Před srážkou stačil utéct, police ho ale již zadržela. Na trati mezi Ostravou a Hranicemi dnes vlaky už asi nepojedou.

Kamion vjel na přejezd v době, kdy šly závory dolů, řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský. Přejezd byl vybaven nejen závorami, ale také kamerovým systémem. Těsně před nákladním vozem projela přejezdem ještě dvě osobní auta, přestože už svítila výstražná světla.

„Zůstal stát uprostřed. Auto pak opustil,“ řekl mluvčí. Vzápětí do odstaveného nákladního auta s plechy narazil vlak Pendolino mířící z Ostravy do Františkových Lázní, uvedl. Policie již řidiče zadržela. Padesátiletý řidič z Polska je podezřelý z obecného ohrožení, řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Podle dostupných informací to byl velmi silný náraz. „Nákladní automobil je úplně zdemolovaný. Část jeho motoru odlétla několik desítek metrů. Vlak auto asi 300 metrů vláčel po kolejišti,“ řekl Ptačinský. Zdemolovaná je i kabina strojvedoucího vlaku. „Podle našich informací ale strojvedoucí přežil,“ řekl mluvčí.

Mluvčí záchranářů Lukáš Humpl potvrdil, že dva lidé nehodu nepřežili. „V obou případech to byli muži. Jeden zemřel okamžitě, druhý během našeho zásahu,“ řekl.

Dalších pět lidí je podle něj zraněno těžce, z toho tři jsou stále v přímém ohrožení života. Osm lidí je zraněno lehce. „Toto jsou konečná čísla, náš zásah na místě už skončil,“ řekl. Zranění jsou v nemocnicích v Ostravě, Novém Jičíně a Bílovci.

Pracovníci ostravského integrovaného centra vyčlenili telefonickou informační linku. „Lidé mohou telefonovat na číslo 950 739 941,“ řekl mluvčí hasičů Petr Holub. Zde získají informace o svých příbuzných, zda byli zraněni popřípadě v jaké nemocnici jsou nyní.

Provoz na trati byl zcela zastaven. Vlaky v úseku Hranice na Moravě - Ostrava nahradily autobusy. Přestoupit tak museli i členové vlády, která v opačném směru míří do Ostravy na výjezdní zasedání. Premiér Bohuslav Sobotka a někteří další ministři dorazili na místo tragédie.

Pendolino bouralo i na jihu Polska
Na jihu Polska se ráno srazil vlak Pendolino s osobním autem. Na rozdíl od podobné nehody u Studénky na Novojičínsku, si ale srážka v Polsku nevyžádala oběti na životech. Řidič automobilu je s poraněním hlavy v nemocnici.
K nehodě došlo na nechráněném železničním přejezdu ve městě Blachownia nedaleko města Čenstochová. Automobil tam narazil do vlaku jedoucího do Opole. Mluvčí policie Joanna Lazarová uvedla, že zatím je brzy na to říci, kdo je viníkem.
Silnice i železniční trať jsou nyní v místě nehody zablokované.

„V úseku Hranice na Moravě - Ostrava-Svinov a zpět je zavedena kyvadlová náhradní autobusová doprava. Ze stanice Hranice na Moravě a Ostrava - Svinov odjíždějí vlaky bez čekání na autobusy náhradní dopravy,“ uvádějí České dráhy.

Náhradní autobusy v úseku Hranice na Moravě a Žilina vypravila i společnost RegioJet. Ta ale navíc mezinárodní spoje mířící na Slovensko odklonila na Vsetín a Horní Lideč.

Nehody, kdy zemře někdo ve vlaku, jsou poměrně výjimečné
Přehled nehod, při kterých v ČR zemřeli cestující či členové posádky vlaku, za posledních deset let:
1. října 2005 - Dva nákladní vlaky se srazily u zastávky Želenice na Mostecku. Souprava patřící společnosti Unipetrol Doprava narazila zezadu do stojícího vlaku Českých drah; dvaapadesátiletý strojvedoucí srážku nepřežil.
14. července 2007 - Na nádraží v Čerčanech na Benešovsku narazil rychlík jedoucí z Prahy do Českých Budějovic do odstaveného pantografu, jehož strojvedoucí zahynul. Jeho kolega z rychlíku byl zraněn. Lehce zraněno bylo zhruba 15 cestujících v rychlíku.
19. května 2008 - Lokomotiva společnosti ČD Cargo narazila v Moravanech na Pardubicku do osobního vlaku. V lokomotivě zahynul strojvedoucí. V osobním vlaku cestovalo 12 lidí, tři byli lehce zraněni. Osobní vlak, který jel z Pardubic do České Třebové, se pomalu rozjížděl, když do něj zezadu lokomotiva narazila.
8. srpna 2008 - Osm mrtvých (šest lidí zahynulo na místě, dva později v nemocnici) a na 70 zraněných si vyžádala nehoda vlaku EuroCity ve Studénce na Novojičínsku. Vlak jedoucí z Krakova do Prahy v 10:30 narazil v rychlosti 90 kilometrů za hodinu ve Studénce do spadlé části mostní konstrukce.
3. září 2008 - Dva nákladní vlaky se časně ráno srazily na páteřní trati vedoucí z Prahy do Olomouce v úseku mezi Moravičany a Mohelnicí. Strojvedoucí jednoho z vlaků zemřel.
28. června 2010 - V ústecké čtvrti Vaňov vykolejil osobní vlak typu City Elefant. Při nehodě vlaku jedoucího z Prahy do Ústí nad Labem zahynul strojvůdce, 11 lidí bylo zraněno.
2. února 2011 - Ve Vodňanech u železniční stanice Vodňany - Pražák se ráno srazil osobní a nákladní vlak. Jedna cestující zemřela, dalších devět lidí bylo zraněno.
22. července 2015 - U Studénky na Novojičínsku se srazil vlak Pendolino, který mířil z Bohumína do Františkových Lázní, s kamionem. Zemřeli dva lidé, další desítky byly zraněny.

 

 

 

Nehody a katastrofy, které zbytečně zabíjely