Personální zemětřesení vypuklo, Peake odvolala prvního náměstka

Vlastimil Picek

Vlastimil Picek Zdroj: CTK

Ještě včera se novopečená ministryně obrany Karolína Peake dušovala, že žádné velké personální změny na svém resortu nechystá. Předsevzetí ale nevydrželo ani 24 hodin, dnes dopoledne odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka, šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a ředitele kabinetu Františka Šulce.

Odvolání obou podřízených deníku Právo potvrdila sama ministryně. Generál Picek přitom ve funkci dlouho nepobyl, exministr Alexandr Vondra ho jmenoval v září poté, co skončil na pozici náčelníka generálního štábu. Tím byl od roku 2007, jeho jméno se skloňovalo i v souvislosti s nákupem dopravních letadel Casa. Nejprve byl jejich odpůrcem, později s nákupem souhlasil. Vyjednával také o prodloužení pronájmu gripenů.

Bulant se šéfem sekce vyzbrojování stal v červnu 2011. V resortu ale působil dlouhodobě, v roce 2006 se stal šéfem kabinetu tehdejšího ministra Jiřího Šedivého. Šulc se podílel na tvorbě koncepční Bílé knihy, která určuje priority armády v příštích letech.

Ministryně svůj krok vysvětlila tím, že chce ve vedení resortu civilisty. „Upřímně doufám, že pochopí důvody mého rozhodnutí a že se dohodneme na jiné formě spolupráce,“ uvedla Peake k Pickovu odvolání. Důvodem Bulantova odvolání je podle Peake nezvládnutá veřejná zakázka na dodávku nových uniforem pro armádu. Zakázku nedávno zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Obrana se proto rozhodla stejnokroje nakoupit přes jednu z agentur NATO.

Stínový ministr obrany opoziční ČSSD Jan Hamáček dnes kritizoval, že ministryně Picka odvolala, aniž určila jeho nástupce. Změny ve vedení resortu u něj „vzbudily zděšení“. Podobné kroky podle něj mohou vést k destabilizaci ministerstva.

Peake během včerejšího jmenování do funkce uvedla, že personální zemětřesení nehrozí. „Chci v novém resortu v první řadě pokračovat v práci, kterou jsem zahájila již v pozici místopředsedkyně vlády. Tedy naplňování redukčního balíčku, redukce agend a byrokracie také v rámci ministerstva obrany,“ řekla včera. Odcházející ministr Vondra dodal, že Peake předává stabilizované ministerstvo.