Petice: osobnosti viní Zemana, že zaútočil na svobodu projevu

Prezident Miloš Zeman v inauguračním projevu nepřímo zaútočil na svobodu projevu, když se vymezil vůči části médií. Uvádí to text petice, ve které Zemanova slova odsoudilo devět desítek osobností. Jsou mezi nimi například spisovatelé Ivan Klíma a Jáchym Topol, socioložka Jiřina Šiklová, historik Petr Placák či publicisté Bohumil Doležal a Leo Pavlát. Autoři zaslali petici premiérovi Petru Nečasovi (ODS) a dalším politikům. Žádají je o jasné stanovisko k Zemanovým slovům.

Nový prezident při pátečním uvedení do úřadu řekl, že chce bojovat proti „ostrovům negativní deviace“. Zařadil k nim kmotrovské mafie, neonacistické bojůvky a podstatnou část médií, která se podle Zemana zaměřuje na vymývání mozků, na mediální masáž a na manipulaci veřejným míněním.

„Prezidentovo stanovisko považujeme v celém polistopadovém vývoji za bezprecedentní,“ uvádí text petice. Podle jejích autorů prezident v inauguračním projevu uplatnil vůči části médií princip kolektivní viny. „Paušálním odsouzením připomíná různá prohlášení předlistopadových politiků,“ uvádí text.

„Petici může sepsat jakýkoli občan České republiky na jakékoli téma či podnět. Je to svobodná vůle občanů,“ reagovala Zemanova mluvčí Hana Burianová. Hrad podle ní text petice nebude více komentovat.

Kromě premiéra Nečase je dopis adresován prvnímu místopředsedovi vlády Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09), předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové (ODS), šéfovi Senátu Milanu Štěchovi (ČSSD), předsedovi opoziční ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, prvnímu místopředsedovi sociální demokracie Michalu Haškovi a vicepremiérce Karolíně Peake (LIDEM).

Podle autorů petice by uvedení politici neměli Zemanova slova adresovaná médiím ignorovat ani veřejně podporovat. „Proto Vás žádáme o jasné a jednoznačné stanovisko k těmto programovým záměrům prezidenta Zemana,“ píše se v petici.

K inauguraci Miloše Zemana čtěte více: