Picek dočasně postavil mimo službu Kovandu a Pohůnka

Vlastimil Picek

Vlastimil Picek Zdroj: ctk

Ministr obrany Vlastimil Picek dočasně zprostil výkonu služby šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka kvůli jejich zapojení do případu sledování manželky odstupujícího premiéra Petra Nečase. Zpravodajci budou mimo službu, dokud o nich nerozhodne soud.

Vojenské zpravodajství bude zatím řídit brigádní generál Rostislav Pilc. „Postavení generálmajora Milana Kovandy a plukovníka Jana Pohůnka mimo službu potrvá do doby, než o míře jejich zavinění rozhodne nezávislý soud,“ uvedl Picek.

Po dobu zproštění výkonu služby je voják z povolání podle zákona zařazen do takzvané „dispozice“. Po tu dobu bere polovinu průměrného měsíčního platu, nesedí ale doma, nýbrž musí chodit do práce.

„Konkrétně Milan Kovanda je v dispozici ministra obrany, jakožto svého nadřízeného, a bude plnit administrativní úkoly dle jeho pokynů. Rozhodně nebude vykonávat svou dosavadní funkci a nebude sedět v budově Vojenského zpravodajství,“ uvedl Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti.

Ministr obrany se v sobotu večer seznámil s podklady Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, jehož čtvrteční zásah na úřadu vlády, ministerstvu obrany a v dalších institucích stál u zrodu současné vládní krize.

Policisté zadrželi blízkou spolupracovnici premiéra Janu Nagyovou kvůli tomu, že podle nich zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování Nečasovy manželky Radky. Kromě Kovandy a Pohůnka byl do sledování Nečasové a dalších dvou lidí zapojen i bývalý šéf armádní zpravodajské služby Ondrej Páleník. Policie všechny kromě Kovandy, který se přiznal, vzala do vazby.

:

Očista Vojenského zpravodajství potrvá léta