Piráti bojkotují jednání o vzniku pražské koalice

magistrát

magistrát Zdroj: E15

Dohadování politických stran o nové metropolitní vládě se ani po včerejším jednání neposunulo ke kýženému cíli. Z jednání demonstrativně odešli Piráti.

Pražští politici znovu stojí na startovní čáře, jednání o zrodu nové koalice se vracejí na samý začátek. Z jednání svolaného na včerejšek TOP 09 – ta by ráda stála v čele nového pražského vedení – odešli Piráti. Jednak kvůli tomu, že byl v týmu vyjednávačů ČSSD zastupitel Karel Březina, jednak proto, že se socialisty trvale odmítají jednat.

Pokud by se ovšem sociální demokraté připojili ke stranám, které chtějí s TOP 09 spolupracovat, nebylo by čtyř pirátských hlasů zapotřebí. I tak by ostatní partaje daly v zastupitelstvu dohromady pohodlnou většinu.

Jednání teprve začíná

„Pochopili jsme, že koalice v tuto chvíli neexistuje, jednání teprve začínají, rychlost jednání by neměla být limitem,“ řekl Březina. Výsledkem dohody by pak podle něj měla být silná koalice, silnější než ta dosavadní, a taková, která dovládne do konce volebního období.

V Praze by tak mohla vzniknout třeba koalice ANO, ČSSD a TOP 09, popřípadě doplněná hlasy ODS a Trojkoalice. ČSSD nezavrhuje ani svou dřívější představu, podle níž by v úvahu přicházelo spojení pěti nejsilnějších stran, tedy ANO, TOP 09, ČSSD, ODS a Trojkoalice. Kdy by mohl být výsledek nově odstartovaných jednání znám, nechtěl Březina odhadovat.

Původní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se rozpadla loni na podzim. Možností, jak sestavit koalici v hlavním městě, je několik. Žádná z nich se však kvůli vzájemným animozitám stran, které se po volbách dostaly do pražského zastupitelstva, neobejde bez komplikací.

V tendru na svoz odpadu se hraje o třináct miliard
Rozpadlá pražská koalice, jejíchž sedm členů dál řídí hlavní město, včera jednomyslně schválila tendr na svoz a likvidaci odpadu. Praha tak do konce týdne vypíše veřejnou zakázku v hodnotě 12,8 miliardy korun, dodavatele služeb by měla vybrat nejpozději do konce června. Bývalá koalice se kvůli tendru přela řadu měsíců, podle některých zastupitelů byly právě neshody kolem této zakázky jednou z hlavních příčin rozpadu metropolitní vlády.

[|Rozpadlé pražské radě se podařilo schválit tendr na svoz odpadu]]