Piráti rozhodli: Ruml za ně nebude kandidovat do Senátu

Exministr Ruml

Exministr Ruml Zdroj: Archiv Blesku

Bývalý ministr vnitra a někdejší senátor Jan Ruml nebude senátním kandidátem Pirátů na Rokycansku, o stažení jeho nominace v pondělí rozhodlo hlasováním celostátní fórum strany. Ruml řekl, že rozhodnutí respektuje. Domnívá se, že Piráti ho mohli vnímat jako politického představitele 90. let.

Pro stažení Rumlovy nominace bylo podle Sadílkové 66 procent hlasujících. "Hlasování celostátního fóra vzešlo z iniciativy členů Republikového výboru jako reakce na anketu mezi členy," uvedla mluvčí. Předseda Pirátů Ivan Bartoš dodal, že jde o "ukázku fungující přímé stranické demokracie v praxi".

"Právě kvůli podobným situacím máme ve stanovách opravné prostředky, díky nimž mohou všichni členové strany přímo rozhodnout o klíčových krocích. My už toto vnímáme jako samozřejmost. Rozhodnutí nejvyššího stranického orgánu tak plně respektuji. Janu Rumlovi děkuji za veškeré jeho nasazení a zájem reprezentovat Pirátskou stranu a přeji mu mnoho štěstí v jeho budoucím působení," uvedl Bartoš.

Bývalý disident Ruml byl po pádu komunismu vlivným členem Občanské demokratické strany (ODS), po kritice afér ODS a pozdějším odchodu ze strany se stal pro Václava Klause jedním z hlavních politických rivalů. "Já si myslím, že propast mezi 90. lety a dneškem je tak veliká, že Piráti se rozhodli mě nenominovat, protože jsem představitel 90. let," komentoval Ruml rozhodnutí Pirátů

Po odchodu z ODS stál Ruml u zrodu dnes zaniklé Unie svobody, v roce 2010 se stal členem Strany zelených. V letech 1998 až 2004 zasedal za Prahu 6 v Senátu, od roku 2000 byl místopředsedou Senátu pro zahraniční styky.

O jeho nominaci pro letošní senátní volby na Rokycansku rozhodlo dříve krajské fórum Pirátů. Předseda Pirátské strany v Plzeňském kraji Lukáš Bartoň dnes ČTK řekl, že kraj musí respektovat rozhodnutí celostátního fóra, v němž mohou hlasovat všichni členové strany. Hlasování celostátního fóra vyvolal Republikový výbor. Hlavním argumentem bylo to, že členové Republikového výboru neshledávají Rumla jako vhodného kandidáta Pirátů, uvedl Bartoň.

Mluvčí Pirátů Sadílková na dotaz ČTK řekla, že strana zatím nerozhodla o tom, zda místo Rumla nominuje na Rokycansku pro podzimní volby jiného kandidáta.