Pivovary vyrobily nejvíce piva v historii, v Česku se pije stále víc

Ilustrační fotografie k Plzeňskému prazdroji

Ilustrační fotografie k Plzeňskému prazdroji Zdroj: Michael Tomeš

Produkce piva v ČR
Ilustrační fotografie k Plzeňskému prazdroji
Pivovar Budějovický Budvar
Vrchní je nějakej divnej. Kampaň piva Kozel, kde štamgasti celou dobu u piva mluví o tom, že pivo je dobrý, ale ten vrchní je nějakej divnej. Z vrchního se vyklube škaredý kozel a z reklamy se vyklubala citovaná klasika.
5
Fotogalerie

Výstav českých pivovarů se loni zvýšil o 1,9 procenta na rekordních 20,5 milionu hektolitrů piva a nealka. Domácí spotřeba zůstala 143 litrů na hlavu, informovali zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.

Ačkoliv spotřeba zůstala stejná, o 200 tisíc hektolitrů se zvýšilo celkové množství vypitého piva na 16,4 milionu hektolitrů. Svaz to vysvětluje rostoucím počtem obyvatel Česka. Podle Českého statistického úřadu loni přibylo v Česku zhruba 25 tisíc lidí.

Nárůst o 17,7 procenta na 555 tisíc hektolitrů zaznamenala výroba nealkoholického piva. Výstav nápojů na bázi piva, takzvaných pivních mixů, klesl o 17,3 procenta.

Dále se prohluboval rozdíl mezi množstvím piva vypitého v hospodách a restauracích proti prodejům v obchodech. Poměr spotřeby ve prospěch baleného piva v obchodech vzrostl na 61:39. Poprvé za desetiletí vzrostla na domácím trhu spotřeba výčepního piva, a to o 0,7 procenta.

Video: Podívejte se, jak se pije  U Supa:

Video placeholde

VIDEO: Sládek Ivan Chramosil povídá o tom, jak se vaří pivo U Supa • Martin Bartkovský

Export piva vzrostl o 4,5 procenta, tempo růstu do zemí Evropské unie ale zpomalilo na 2,5 procenta. Nejvíce piva se vyvezlo na Slovensko, do Německa a Polska. Ze zemí mimo unii se nejvíce českého piva vyvezlo do Ruska, Koreje a Spojených států amerických.

O 4,6 procenta na 326 tisíc hektolitrů vzrostl také dovoz piva do Česka, i tak se ale do Česka v porovnání zemí EU dováží nejméně piva. Největší dovozybyl zaznamenán u polského piva a ze zemí mimo EU mexického piva.

Produkce piva v ČRProdukce piva v ČR|ČTK