Plán pro nezaměstnané: nabízet jim až 80 tisíc na rozjezd podnikání

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo sedmibodový plán, jak snížit nezaměstnanost. Podpořit chce zaměstnávání mladých, kurzarbeit nebo rekvalifikace. Nezaměstným také plánuje nabízet až 80 tisíc korun, pokud se rozhodnout podnikat a předloží smysluplný podnikatelský záměr. Na plán má ministerstvo a Úřad práce až sedm miliard korun, mimo jiné i z evropských fondů.

„Máme dostatek financí, abychom pomohli firmám i obcím udržet a také vytvořit nová pracovní místa,“ uvedla ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09). Očekává, že díky novým opatřením získají práci desítky tisíc lidí.

Zaměřit se chce ministerstvo výrazně na mladé lidi do 30 let. Firmy chce motivovat nabírání pracovníků z této skupiny finančními příspěvky. Odměnu by podniky měly dostávat i za zaměstnání matek a dlouhodobě nezaměstnaných.

Motivovat chce ministerstvo i to, aby nezaměstnaní začali podnikat. Ti, kteří předloží smysluplný podnikatelský záměr, budou moci získat 40 tisíc až 80 tisíc korun.

Obcím a neziskovým organizacím pak Úřad práce nabídne dotace na mzdy.

Ministerstvo posuzující podnikatelské projekty? Zvláštní, míní Sobíšek

„Ekonom by měl zajásat, pokud se stát rozhodne systematicky řešit problém vysoké nezaměstnanosti. Plán MPSV ve mně ale spíš vyvolává pochybnosti,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Například pochybnosti má ohledně efektivně využitých peněz u podpory zaměstnávání absolventů. Kuriózní je podle něj i nápad ohledně dotací mezd pro obce.

„Leckterý starosta by si tak mohl pomoci zaměstnáním svého rodinného příslušníka, aniž by zatížil pokladnu své obce,“ uvedl analytik. Podobně kontroverzní je podle něj i nápad, že bude ministerstvo posuzovat smysluplnost podnikatelských záměrů nezaměstnaných a podle toho jim přidělovat dotace.

Naopak smysluplná se podle Sobíška zdá podpora zkrácených pracovních úvazků pro matky s dětmi. Rozumně zní podle Sobíška i uvolnění podmínek pro využití kurzarbeitu, které by ovšem zmírnilo problém nezaměstnanosti jen při dalším hlubokém propadu ekonomiky. „Celkově předpokládám, že než dojde k realizaci opatření, mnohé se z plánu MPSV ještě citelně změní,“ uvedl Sobíšek.

Opatření podle mluvčí Hospodářské komory Lenky Vodné směřují správným směrem. „Ale je potřeba je odladit a sladit s potřebou zaměstnavatelů daného regionu,“ uvedla. Zároveň upozornila, že firmy se setkávají s problémy ze strany uchazečů o práci. Ti nechtějí například pravidelně chodit do práce, nejsou dostatečně kvalifikovaní, mají přehnané nároky na nástupní plat nebo nejsou samostatní a odpovědní.

Sedmibodový plán MPSV

Média však upozorňují, že ještě zbývá mnoho práce, aby se vše stihlo v termínu. „Není prostor pro chyby, harmonogram je velice napjatý,“ podotkl i šéf oddělení jaderné bezpečnosti banky Vince Novak. (Foto ČTK)Média však upozorňují, že ještě zbývá mnoho práce, aby se vše stihlo v termínu. „Není prostor pro chyby, harmonogram je velice napjatý,“ podotkl i šéf oddělení jaderné bezpečnosti banky Vince Novak. (Foto ČTK)|ctk

1. Podpora mladých a absolventů

MPSV podpoří vznik míst pro mladé lidi do 30 let. Zaměstnavatelé na nově přijatého mladého zaměstnance z evidence úřadu práce budou moci maximálně jeden rok získávat od státu měsíční příspěvek až 24 tisíc korun. A také jednorázově budou moci dostat peníze na vybavení, které potřebují pro zřízení místa.

2. Podpora zaměstnání matek a dlouhodobě nezaměstnaných

MPSV finančně podpoří firmy zaměstnávající na zkrácené pracovní úvazky matky s dětmi nebo lidi, kteří pečují o blízkou osobu, a také nezaměstnané, kteří jsou delší dobu bez práce.

3. Kurzarbeit - Projekt Vzdělávejte se pro stabilitu!

Od 1. dubna 2013 ministerstvo výrazně zjednoduší podmínky pro firmy, které žádají o peníze z projektu určeného na zachování pracovních míst.

4. Chceš práci tam, kde žiješ? Rekvalifikuj se.

Zaměstnanci Úřadu práce ČR budou více než dosud diskutovat se zaměstnavateli a řešit zaměření rekvalifikací podle jejich potřeb.

5. Zaměstnej sám sebe. Buď OSVČ

Úřady práce nabídnou vzdělávací aktivity pro budoucí OSVČ a také finanční pomoc. Nezaměstnaní, kteří předloží smysluplný podnikatelský záměr, budou moci získat 40 tisíc až 80 tisíc korun.

6. Pomoz obci a neziskovým organizacím

Obcím a neziskovým organizacím Úřad práce ČR nabídne dotace na mzdy. Pokud zaměstnají občany z evidence uchazečů o zaměstnání na nových pracovních místech, budou moci získat až 15 tisíc koun (mzda plus odvody) měsíčně na jednoho zaměstnance.

7. Lepší rady a pomoc

Od ledna už nabízí MPSV a úřady práce kvalitnější a rozsáhlejší poradenství nejen lidem, kteří hledají práci. Ale také zaměstnavatelům, starostům obcí a měst a sociálním partnerům.