Platby za státní pojištěnce klesnou, vláda ušetří 14 miliard

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura Zdroj: Reuters

Státní platby do zdravotnictví za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané se po lednovém zvýšení zřejmě od srpna opět sníží. Stát by tak měl za celý letošek odvést do veřejného zdravotního pojištění za každého svého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako loni. Předpokládá to upravená vládní novela, kterou i přes nesouhlas opozice schválila Sněmovna. 

Od roku 2024 má být zároveň zavedena automatická valorizace zdravotních plateb státu. Valorizace bude vycházet z měsíční částky 1900 korun na pojištěnce, kterou bude stát odvádět příští rok.

Letošním snížením úhrad na část roku chce stát ušetřit ve svém rozpočtu zhruba 14 miliard korun. Předloha čelila v dolní komoře mnohahodinovým obstrukcím opozice, jejíž zástupci se obávají možného snížení kvality a dostupnosti zdravotní péče. Vládní představitelé takové dopady odmítli. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že nynější výše plateb vycházela z pesimistických prognóz, které se nepotvrdily. Systém veřejného zdravotního pojištění je podle ministra zatím v přebytku zhruba šest miliard korun.