Počet přeshraničních firemních fúzí v Česku roste. Nejvíce jich je ze Slovenska

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: SolarWorld

Český trh zažil v roce 2017 rekord s 45 přeshraničními firemními fúzemi. Podle analýzy poradenské společnosti TPA se jejich počet loni zvýšil o 15. Důvodem měl být ekonomický růst v celé Evropě.

Solečnost TPA sbírá data o fúzích od roku 2008. Za tu dobu do České republiky fúzovalo celkem 134 zahraničních společností a 108 z nich touto cestou odešlo. Od roku 2012 až do roku 2016 převažoval počet společností, které fúzovaly do Česka, loni už počet fúzí z Česka převážil.

„Většina přeshraničních fúzí se realizuje mezi propojenými osobami. Jsou za nimi restrukturalizace skupiny, snížení nákladů na řízení a administrativu a synergické efekty ze spojení aktivit. Důvody mohou být také finanční či daňové,“ vysvětluje partnerka TPA Group Jana Skálová.

Nejvíce společností fúzujících do České republiky pochází ze Slovenska. Těch sem od roku 2008 přišlo celkem 69. V posledních letech však jejich počet klesá. Druhé největší zastoupení pak mají Kypr a Nizozemsko.  

Fúzující společnosti nejčastějí spadají do kategorie mikro (37 firem) a malá (24 firem). Velké se vyskytovaly mezi českými nástupnickými společnostmi celkem ve 22 případech. Střední účetní jednotky byly zastoupeny v nejnižším počtu, a to 20 z celkových 103 společností umožňujících objektivní kategorizaci.