Podávání šikanózních insolvenčních návrhů se ztíží

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Podávání bezdůvodných insolvenčních návrhů, které mají poškozovat konkurenční firmy, bude do budoucna obtížnější. Poslanecká sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila novelu insolvenčního zákona, která má takové šikanózní návrhy ztížit. Bude za ně hrozit pokuta. Norma nyní míří k projednání do Senátu.

Přijatá novela reaguje na praxi zneužívání insolvenčních řízení k vymáhání sporných pohledávek, které by se jinak uplatňovaly ve standardním soudním nebo rozhodčím řízení. „I zjevně nedůvodně zahájené insolvenční řízení vyloučí firmy z veřejných zakázek,“ vysvětlil partner advokátní kanceláře Baker & McKenzie Martin Hrodek.

Podnikatelé se proti takovému jednání mohli úspěšně bránit žalobami. Přijatá novela nicméně jejich ochranu posiluje tím, že umožňuje soudu, aby do sedmi dnů odmítl zjevně bezdůvodný insolvenční návrh a uložil věřiteli až 50tisícovou pokutu.

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil již dříve prohlásil, že pojem „zjevná bezdůvodnost“ novela definuje na příkladech, podle jeho názoru se však tento pojem během času upřesní podle judikatury insolvenčních soudů.

Věřitelé budou také muset, pokud to nařídí soud, skládat určitou částku určenou na krytí případných škod, které by mohly návrhem vzniknout, třeba již zmíněným vyřazením společnosti z veřejného tendru.