Podmínky pro taxikáře budou přísnější

Jízda taxíků ze Strahova k pražskému magistrátu na podporu výzvy za zavedení minimálních cen za kilometr jízdy v hlavním městě.

Jízda taxíků ze Strahova k pražskému magistrátu na podporu výzvy za zavedení minimálních cen za kilometr jízdy v hlavním městě. Zdroj: ctk

Provozování taxislužeb bude těžší. Počítá s tím novela zákona o silniční dopravě, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Nově se bude například rozlišovat taxislužba a příležitostná přeprava osob. Má zabránit tomu, aby taxikáři, kteří ztratili právo provozovat tuto živnost, mohli poskytovat své služby pod hlavičkou příležitostné přepravy.

Součástí novely zákona je také rozšíření pravomocí obecní policie, která bude moci kontrolovat, zda je vozidlo taxislužby vybaveno a označeno v souladu se zákonem. Řidiči taxíků budou mít povinnost jim tuto kontrolu umožnit.

Odlišení taxislužby a přepravy osob souvisí podle ministerstva dopravy s tím, že se nyní řada dopravců schovává za nedostatečně legislativně ukotvený pojem příležitostné osobní silniční dopravy, protože v tomto režimu platí mnohem méně přísná pravidla. Tito dopravci nemusí například dodržovat maximální cenu jízdného, nemusí mít vozidlo označené jako taxi a vybavené taxametrem.

Pořadí kvality taxislužeb v evropských velkoměstech

Pořadí Město Hodnocení ADAC
1. Barcelona dobrý
2. Mnichov dobrý
3. Kolín nad Rýnem dobrý
4. Milán dobrý
5. Berlín dobrý
6. Paříž dobrý
7. Lisabon dobrý
8. Salcburk dostatečný
9. Oslo dostatečný
10. Rotterdam dostatečný
11. Hamburk dostatečný
12. Ženeva dostatečný
13. Brusel dostatečný
14. Záhřeb dostatečný
15. Curych dostatečný
16. Madrid nedostatečný
17. Praha nedostatečný
18. Vídeň nedostatečný
19. Amsterodam nedostatečný
20. Lucemburk nedostatečný
21. Řím nedostatečný
22. Lublaň velmi nedostatečný

Novelou se zjednoduší například evidování vozidel taxislužby, do evidence ale nově přibudou i vozidla příležitostné přepravy. Jednodušší má být i vydávání průkazů řidiče taxislužby. Nově budou vydávány přímo šoférům, a nikoli jejich zaměstnavatelům. V současnosti totiž někteří řidiči mají několik průkazů u různých taxislužeb.

Sněmovna novelou zrušila možnost ukládat zákaz činnosti za to, že řidič nedodržuje stanovené přestávky, dobu řízení a odpočinku. Novela se týká i takzvaného drink servisu. Vyjasňuje postavení této služby, tedy odvozu podnapilých řidičů jejich auty.