Podnikatelem roku je František Piškanin z rodinné logistické firmy HOPI

Kamion logistické spoločnosti Hopi

Kamion logistické spoločnosti Hopi

V soutěži poradenské společnosti Erxt&Young Podnikatel roku 2012 zvítězil František Piškanin, jednatel a majitel logistické společnosti HOPI. Převzal tak žezlo po šéfovi Kofoly Jannisi Sammarasovi. Ten letos předsedal odborné porotě, která mezi českými byznysmeny vybírala ty nejlepší.

Historie firmy HOPI se začala psát v roce 1992 v malé prodejně v Karlových Varech a mimo jiné pomáhala s expanzí řetězce Plus Discount na český trh. Díky zkušenostem v zajišťování servisu partnerům během dvaceti let vyrostla v jednu z největších logistických firem ve střední Evropě. Svůj byznys má rodinná firma kromě Česka i na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a od letoška i v Rumunsku. Obrat celé skupiny za loňský rok její šéf a majitel odhaduje na zhruba 10,7 miliardy korun.

„Chceme, aby se při názvu HOPI našim partnerům vybavila důvěra, nejnovější technologie. Khow-how, špičkové IT a rodina, která neumí prohrát. Partneři vědí, že si s námi nenabijí ústa a že nám mohou věřit. To je myšlenka, která nás vede dopředu,“ říká o svém podnikání Piškanin.

Ze spolupráce s partnery se pak podle Piškanina vyvinulo jedno z unikátních řešení jeho firmy – od dodavatelů nakupuje mražené a chlazené zboží a společně s kompletní logistickou službou (od skladování přes kompletaci dodávek, distribuci až třeba k zpětnému toku vratek) ho dodává odběratelům, mezi něž se počítají řetězce jako Ahold nebo Billa.
„Zákazník tak nemusí řešit stovky faktur na každou filiálku, ale má jen jednu od nás za určité období. Je to full-service v logistice, tím se lišíme od ostatních,“ dodává Piškanin. Um jeho i celé firmy loni ocenila také společnost Procter&Gamble, prohlásila HOPI za jednoho nejlepších logistických partnerů ze svých celkem 75 tisíc dodavatelů.

Kromě nejvyššího titulu v soutěži Ernst&Young porota ocenila i podnikatele z jednotlivých krajů, ale například i v kategorii technologický podnikatel roku. Tuto trofej si odnesl i královéhradecký vědec Karel Volenec, jenž vede firmu ELLA – CS. Tato ryze česká společnost vyvíjí a vyrábí specializovanou zdravotnickou techniku. Jeden z jejich vynálezů – biologicky rozložitelné stenty, nebo-li výstuhy tělních dutin, se používají prakticky po celém světě a zachraňují životy především v onkologii.

Ernst&Young Podnikatel roku 2012
Prahy a Středních ČechZdeněk Pelc, GZ Digital Media, a. s.
Olomouckého krajeJosef Žáček, Česko-slezská výrobní, a.s.
Jihomoravského krajePavel Sobotka, Frentech Aerospace s.r.o.
Moravskoslezského krajeMieczyslaw Molenda, Gascontrol, společnost s.r.o.
Královehradeckého krajeJosef Novák, VEBA, textilní závody a.s.
Plzeňského krajeZdeněk Blažek, Replast Holding spol. s.r.o.
Cena porotyZuzana Ceralová Petrofová, Petrof, spol. s.r.o.
Technologický podnikatel roku 2012 Karel Volenec, ELLA - CS, s.r.o.

Více informací najdete v pondělním vydání týdeníku Euro.