Podvodníci jménem Dopravního podniku lákají z lidí tisíce korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Před podvodnými textovými zprávami varuje pražský dopravní podnik. Cestujícím začala chodit upozornění, která je vyzývají k okamžitému zaplacení dluhu vůči podniku u částek přesahujících tři tisíce. Zasílat je má firma MB Finance. Pokud lidé zavolají na uvedené číslo zpět, zaplatí vysoké částky.

Textové zprávy ze slovenské telefonní předvolby a prémiového čísla 00421901728407 dostávají i cestující, kteří žádný dluh nemají. „Dopravní podnik nemá s uvedenou společností ani SMS nic společného a jedná se podle všeho o podvodné jednání,“ uvedl mluvčí Petr Vorlíček.

Dopravní podnik na zaplacení dluhů cestující upozorňuje doporučenými dopisy. „DPP ani jím pověřené organizace nikdy nezasílají varovné SMS zprávy s číslem účtu, kam je třeba částku uhradit,“ upozornil. Cestujícím doporučil obrátit se na policii nebo zákaznickou linku podniku.

Volání na prémiová čísla, jež začínají devítkou, řeší novela zákona o spotřebitelském úvěru, která je v platnosti od začátku března. Používání předražených předčíslí zakazuje.

:

Když se nebankovní půjčka prodraží: 95 korun za minutu