Pojišťovna VZP nabídne povinné ručení, ze ztrátového trhu hodlá urvat jednotky procent

autonehoda, ilustrační foto

autonehoda, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Generální ředitel Pojišťovny VZP Robert Kareš
Generální ředitel Pojišťovny VZP Robert Kareš
Direct Pojišťovna
Česká pojišťovna
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) už vrátila do svého základního fondu zhruba 92 milionů korun, které použila v roce 2008 na zaplacení nákladů spojených s projektem elektronických zdravotnických knížek. To, že peníze pojišťovna vzala právě ze základního fondu, se nelíbí Nejvyššímu kontrolního úřadu (NKÚ), který dnes zveřejnil výsledky kontroly hospodaření VZP za roky 2007 a 2008.
10
Fotogalerie

Pojišťovna VZP požádala Českou národní banku o licenci na poskytování pojištění odpovědnosti za provoz vozidla, takzvaného povinného ručení. Zahájení prodeje povinného ručení i havarijního pojištění plánuje ještě letos.

"Naší ambicí je v horizontu několika let získat podíl na trhu pojištění vozidel v řádu jednotek procent," uvedla pojišťovna. Vzhledem ke konkurenčnímu prostředí na pojistném trhu nechce prozrazovat předem informace o rozsahu produktů, ceně či zaměření na klienty.

Povinné ručení, které nyní poskytuje 13 pojišťoven, je podle České kanceláře pojistitelů pro pojišťovny ztrátové. Náklady na ně v roce 2015 o dvě miliardy Kč převyšovaly vybrané pojistné, což značilo ztrátu produktu deset procent. Za nepříznivou bilancí je pokračující růst škod na zdraví a neodpovídající cenový nárůst.

Pojišťovna VZP, která patří v ČR mezi ty menší, je univerzální neživotní pojišťovna. Od roku 1994 byla součástí Všobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP), po vstupu ČR do EU v roce 2004 působí samostatně. Poskytuje cestovní pojištění, pojištění majetku a odpovědnosti, občanů, podnikatelů, zdravotnických zařízení, pojištění profesní odpovědnosti a majetku lékařů a farmaceutů, pojištění běžné občanské odpovědnosti, úrazové pojištění či komerční zdravotní pojištění cizinců.