Pokud Rusnok selže, chce ČSSD sestavit vládu. Je to legitimní, řekl Kalousek

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Anna Vackova

Pokud se nezdaří rozpuštění Poslanecké sněmovny a Jiří Rusnok selže při pokusu sestavit vládu, chtěla by se příležitosti chopit sociální demokracie. Dosud přitom ČSSD odmítala jakoukoliv účast na vládě do doby, než se uskuteční nové volby. Rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby nicméně podle předsedy strany Bohuslava Sobotky nadále zůstávají prioritou.

„Pro případ, že se nám nepodaří rozpustit Poslaneckou sněmovnu, tak budu sociálnědemokratické straně navrhovat, abychom se přihlásili k odpovědnosti a pokusili se o sestavení menšinové vlády do předčasných voleb,“ řekl Sobotka, podle něhož by taková možnost byla druhou nejlepší variantou.

„My se domníváme, že by pan prezident v tom druhém pokusu měl mít ještě alternativu k tomu, aby musel vrátit moc do rukou pravicové koalice,“ uvedl také předseda ČSSD. Narážel tak na možnost, že by prezident Miloš Zeman napodruhé pověřil sestavením vlády ODS, TOP 09 a LIDEM, které na podporu své kandidátky na premiérku Miroslavy Němcové (ODS) sehnaly 101 poslaneckých podpisů.

TOP 09: Požadavek ČSSD na sestavení vlády je legitimní

Požadavek sociální demokracie na sestavení vlády v případném druhém pokusu vnímá jako logický a legitimní strana TOP 09 Podle místopředsedy strany Miroslava Kalouska však ani ČSSD nedá ve Sněmovně dohromady většinu, aby taková vláda získala důvěru. Předčasné volby, o něž sociální demokraté usilují, TOP 09 odmítá. „ČSSD je vítěz voleb, takže je to tisíckrát srozumitelnější než vláda Jiřího Rusnoka,“ řekl Kalousek, podle něhož jsou sociální demokraté relevantní silou ve Sněmovně na rozdíl od „vlády přátel Miloše Zemana“, jak charakterizuje kabinet, který z pověření prezidenta sestavuje Rusnok.

Případná menšinová vláda ČSSD, o níž informoval server iDnes.cz, by podle Sobotky mohla mít ve Sněmovně větší šanci na úspěch než Rusnokův kabinet, jehož šance na získání důvěry jsou prý téměř beznadějné. Sám Rusnok věří, že jeho kabinet důvěru dostane. „Počítám, že důvěru získáme. Jak se to povede, se uvidí,“ řekl dnešním Hospodářským novinám. „Budeme argumentovat věcně. Kontinuitou agend, které běží na resortech: státním rozpočtem. evropskými fondy, zákonem o úřednících, registrem smluv. Záležitostmi, které podmiňují střednědobé ekonomické impulsy,“ dodal, jak chce poslance přesvědčit.

Sobotka nechtěl personální obsazení menšinového kabinetu ČSSD příliš komentovat, řekl jen, že současná stínová vláda není dogma. Kvůli účasti na kabinetu, který by také měl směřovat k předčasným volbám, budou muset sociální demokraté změnit stranické usnesení, v němž stojí, že strana nebude bez nových voleb vstupovat do vlády. Usnesení je také důvodem tlaku na Marii Benešovou, která přijala post ministryně spravedlnosti v Rusnokově vládě, aby z ČSSD odešla.

TOP 09 sice případnou vládu ČSDD nepodpoří, její ambice ale místopředseda strany Miroslav Kalousek považuje za legitimní. „ČSSD je vítěz voleb, takže je to tisíckrát srozumitelnější než vláda Jiřího Rusnoka,“ řekl Kalousek.