Policie prý potřebuje tisíce nových lidí, chce na ně přes deset miliard

Policie

Policie Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Ministerstvo vnitra bude potřebovat v příštích čtyřech letech 10,6 miliardy korun, aby mohla policie přijmout čtyři tisíce nových lidí a modernizovat techniku. Prohlásili to ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem. Ten peníze zatím neslíbil, ale požadavek považuje za oprávněný a chce o něm dál jednat.

Vnitro chce čtyři tisíce nových policistů přijmout v letech 2016 až 2020. „V současné době, kdy je administrativní zátěž policistů velmi vysoká, nelze z těchto požadavků slevit,“ uvedl Tuhý. Nyní u policie slouží zhruba 40 tisíc lidí.

Chovanec již dříve řekl, že jsou potřeba zejména policisté v ulicích. Peníze by se měly použít hlavně na platy policistů, ale i na modernizaci policejní techniky. Plány do budoucnosti podle něj zahrnují i zlepšení mezinárodní spolupráce, vzdělávání policistů nebo jejich výcvik.

Oprávněné požadavky

Podle Babiše jsou požadavky na posílení policie oprávněné. „Ten plán, který pan ministr předkládá, není nerealistický. Problém je, že se samozřejmě musíme vtěsnat do rozpočtu a v rámci koalice domluvit priority, co tam chceme nacpat,“ řekl novinářům Babiš.

Jednání proto budou pokračovat a vznikla kvůli tomu komise. Materiál vnitra a koncepci o rozvoji policie považuje Babiš za kvalitní. „Takže je to dobrý základ k diskusi,“ dodal.

Resort chce víc

Podle Chovance se s Babišem debatuje také o rozpočtu vnitra na příští rok. Resort by podle něj potřeboval 58,5 miliardy, což je o 2,5 miliardy více než letos. „Buď to stát vezme jako prioritu a najdeme peníze, nebo zůstaneme na počtu 40 tisíc, zabezpečíme činnost policistů a nebudeme u toho ideálu, ke kterému můžeme směřovat,“ řekl Chovanec.