Policie si postaví nový hangár na Ruzyni. Vrtulníky parkuje v objektu z 2. světové války

Vrtulník Policie ČR

Vrtulník Policie ČR Zdroj: Profimedia.cz

vrtulník Bell 412
Vrtulník Policie ČR
Vrtulník Policie ČR
Vrtulník Policie ČR
Vrtulník Policie ČR
10
Fotogalerie

Policejní vrtulníky EC-135 a Bell-412 i drony mají už brzy parkovat v novém hangáru na Letišti Václava Havla v Praze-Ruzyni. Formou veřejné soutěže ho chce vyprojektovat a postavit policie ve spolupráci s ministerstvem vnitra. To odhaduje náklady na vybudování hangáru na osm set milionů korun. Stavba by měla začít v roce 2023 a skončit o dva roky později, uvedla mluvčí ministerstva Hana Malá.

„Současný hangár Letecké služby české policie je z roku 1916 a byl původně postaven na letišti v Chebu. Během druhé světové války byl převezen a sestaven na letišti Praha-Ruzyně, kde slouží dodnes,“ říká policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

„Prostorově byl určen zejména pro letadla, ale až během vývoje policejního letectva se přešlo na vrtulníky, prováděny byly jen dílčí úpravy,“ dodal.

O kompletní renovaci nebo výstavbě nového hangáru pro vrtulníkovou techniku se hovoří zhruba od roku 2000. Nyní jednání konečně dospěla do fáze příprav vypsání tendru na projektanta a později na zhotovitele.

Policie a Letiště Praha doloží své plány veřejným prohlášením. „Záležitost bude stvrzena podpisem memoranda o společném záměru. Následně bude provedena registrace investičního záměru a zahájeno výběrové řízení na projektanta akce,“ říká mluvčí ministerstva Malá. Rezort vnitra předpokládá, že k podpisu memoranda i k registraci investičního záměru by mohlo dojít v průběhu října.

Letecká služba policie aktuálně provozuje devět vrtulníků EC-135 a šest vrtulníků Bell-412, souběžně používá i bezpilotní prostředky. Tyto stroje vylétají nejen z Ruzyně, ale i z druhého policejního hangáru na letišti Brno-Tuřany například během pátrání po pohřešovaných osobách nebo pachatelích trestné činnosti. Policie je využívá i při záchraně osob z nepřístupných oblastí nebo během živelních katastrof. Stalo se tak například během povodní nebo po řádění tornáda na jižní Moravě.

Policie vrtulníky také převážela zdravotnický materiál v nejakutnějších fázích pandemie covidu-19. Kromě těchto úkolů policie rovněž provozuje leteckou záchrannou službu pro Prahu a Středočeský kraj.

Podívejte se na vrtulníky Policie ČR: