Policii se vozy Hyundai ix35 neosvědčily. Narychlo koupila toyoty

Policejní Huyndai ix35

Policejní Huyndai ix35 Zdroj: Tydenik policie

Policie koupila terénní vozy Toyota Land Cruiser za sedm milionů korun. V bleskovém nákupu pořídila pět aut. Uvedl to sever Aktuálně.cz. Auta Hyundai ix35, které policie pořídila loni, se neosvědčila v těžce přístupném terénu na zahraničních misích v Maďarsku a Slovinsku. Nové vozy je mají nahradit.

Česká policie loni převzala 150 vozů s pohonem všech kol od korejské automobilky. Hodnota zakázky přesáhla bez daně 73 milionů korun. Policejní prezident Tomáš Tuhý už loni v prosinci před odjezdem policistů ke slovinským hranicím upozorňoval na to, že se vozy v těžce přístupném terénu na hranicích neosvědčily. Auta tehdy označoval pouze za „poloterénní“ a uvedl, že je potřeba vozový park terénních aut zlepšit.

Auta třeba drhla podvozkem o terén nebo měla problémy s tlumiči. „V době, kdy jsme do Maďarska naše policisty vysílali, se vozy Hyundai jevily jako nejlepší, i když jsme si uvědomovali, ze nejsou pro daný terén ideální,“ uvedl Tuhý v rozhovoru s Aktuálně.cz.

Podle něj ale nejde o chybu automobilky, která policii dodala vozy s parametry, které chtěla. „Tedy auta určená především pro pomoc při živelních katastrofách a do lehce dostupného terénu,“ vysvětlil Tuhý.

Nové terénní toyoty by měly na začátku února vyjet na misi k hranicím Makedonie. Letos by pak policie chtěla nakoupit další terénní auta, na zakázku chce vypsat výběrové řízení.