Poslanci hladce schválili využití miliard z pozemkového fondu

koruny, peníze

koruny, peníze Zdroj: profimedia.cz

Sněmovnou dnes bez větších problémů prošla předloha, která umožní vládě použít víc než dvě miliardy korun z příjmů Pozemkového fondu ČR na zemědělské, lesnické a vodohospodářské účely. Novela míří k posouzení do Senátu.

Návrh poslanců ODS, TOP 09, ČSSD a KSČM rozšiřuje právo kabinetu použít peníze z fondu například na Program rozvoje venkova na letošní i příští rok v celkové výši 800 milionů korun. Na národní podpory zemědělcům by si vláda mohla vzít 630 milionů.

Další stamiliony dostane například Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Peníze půjdou i na výstavbu čističek odpadních vod nebo na pozemkové úpravy v rámci protipovodňové prevence.

Pozemkový fond spravuje státní majetek v zemědělství, prodává a pronajímá půdu, převádí majetek státu na obce. Vznikl k 1. lednu 1992. V současné podobě, kdy je právnickou osobou zapsanou v obchodním rejstříku, má fungovat do konce roku 2012. Od počátku příštího roku by se měl stát organizační složkou státu podřízenou ministerstvu zemědělství.

Senát však vznik nového úřadu doporučil odložit o rok až na začátek roku 2014. Přes nesouhlas ministra zemědělství Petra Bendla odklad v horní komoře prosadila před dvěma týdny ČSSD. Zákon o vytvoření fondu tak znovu projedná sněmovna.