Poslanci Věcí veřejných zvolili Bártu šéfem svého klubu

Vít Bárta, Věci veřejné

Vít Bárta, Věci veřejné Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Neformální lídr VV a někdejší ministr dopravy Vít Bárta se stal předsedou poslaneckého klubu strany. Poslanci VV ho podle několika zdrojů z jednání dnes zvolili do svého čela místo Karolíny Peake, která se stala vicepremiérkou. Policie přitom žádá sněmovnu o vydání Bárty k trestnímu stíhání kvůli podezření z korupce. Poslanci VV vybírají také nové místopředsedy klubu.

Bárta neměl v posledních měsících žádnou funkci ve vládě, ani ve sněmovně, byl řadovým poslancem. Stranu ale pravidelně zastupoval na jednáních koaličních lídrů. Bártovu pozici nicméně může oslabit to, že čelí policejní žádosti o vydání k trestnímu stíhání pro podezření z korupce. Dnes se jí zabýval sněmovní mandátový a imunitní výbor. Zatím k ní ale stanovisko nezaujal. Bárta se jednání výboru nezúčastnil. Omluvil se kvůli nepřítomnosti svého advokáta.

Policie chce Bártu stíhat kvůli tomu, že se údajně snažil uplatit své tehdejší spolustraníky Jaroslava Škárku a poslankyni Kristýnu Kočí. Bárta od počátku tvrdí, že šlo o půjčky. Škárka zase zdůrazňuje, že si peníze nechat nechtěl. Na to, že jednu bankovku použil, prý policii sám upozornil.

Bárta neměl ve volbě předsedy klubu bezvýhradnou podporu a kandidaturu zvažovali i jiní poslanci VV. Většina z nich se ale nakonec přiklonila k tomu, že by Bárta měl klub vést. Předseda VV Radek John, který je nyní také bez vládního a sněmovního angažmá, dal v médiích najevo, že o funkci předsedy klubu zájem nemá.

Několik poslanců VV před volbou řeklo, že Bártova kauza je výsledkem umělé kampaně. Připomínali, že Bárta je výraznou postavou strany a zastupuje ji na klíčových schůzkách. Měl by proto podle nich k tomu mít odpovídající funkci.