Poslanecký výbor podpořil novelu, která může zachránit Vitáskovou

Ředitelka ERÚ Alena Vitásková

Ředitelka ERÚ Alena Vitásková Zdroj: ctk

Sněmovní výbor pro veřejnou správu dnes doporučil schválit v předloženém znění vládní novelu energetického zákona, která zpřesňuje některá ustanovení ohledně vedení Energetického regulačního úřadu. Pokud by předloha nebyla schválena včas, úřad tvrdí, že jeho nynější vedení v čele s Alenou Vitáskovou by muselo s lednem skončit.

Naproti tomu hospodářský výbor projednávání předlohy v úterý přerušil a vrátí se k němu až v polovině října. Poměrně rozsáhlou novelu energetického zákona podepsal prezident Miloš Zeman teprve v květnu. Regulační úřad upozorňoval na to, že novela podřídí od příštího roku jeho vedení zákonu o státní službě. Vedení v čele s Vitáskovou by skončilo a úřad by byl bez řízení.

V důvodové zprávě ministerstvo uvádí, že vznikem Rady ERÚ, jež bude úřad nově řídit až k srpnu 2017, nastane od příštího ledna nesoulad mezi účinností energetického zákona, zákona o státní službě a dalších doprovodných zákonů. Nynější novela proto účinnosti předpisů mění.

Rada ERÚ bude mít podle platné novely energetického zákona pět členů s pětiletým funkčním obdobím, jeden má být jejím předsedou. Předseda bude moci vést radu nejdéle tři roky. Členy a jejího předsedu bude nově jmenovat a odvolávat vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu. V současné době jmenuje předsedu ERÚ prezident na návrh vlády, funkční období je šestileté.

Dušan Šrámek: Vítejte v padesátých letech