Postupné zvyšování platů zdravotníkům nestačí. Zatím startují jen kampaň

Martin Engel

Martin Engel Zdroj: CTK/Roman Vondrous

Platové nabídky ministra Leoše Hegera na postupné zvýšení platů v nemocnicích v příštím roce odborářům nestačí, chtějí všechno od ledna. Řekl to šéf lékařských odborů Martin Engel. Heger rozhodl, že zdravotníci mají od ledna dostat k tarifu příplatek 6,25 procenta, zbytek do slibovaných deseti procent možná později. Odboráři proto startují kampaň "Zůstáváme, splňte sliby". Pak znovu rozhodnou, zda ve svých akcích přitvrdí. Zatím výpovědi dávat nebudou, ani péče o pacienty omezena nebude.

Po celý měsíc budou odboráři formou happeningů připomínat ministrovi jeho závazky. „Potvrdili jsme si svůj původní plán, to znamená šest není deset, tato verze je pro nás zatím rozhodně nepřijatelná. Budeme ve středu ráno jednat s panem ministrem, nicméně náš scénář platí,“ řekl Engel.

V každém ze 14 krajů se bude konat happening a v těch dnech mezi 7. listopadem a 7. prosincem, kdy v krajích akce nebude, budou odboráři doručovat ministrovi „dárky“, aby si podle nich „uvědomil, co podepsal“. Dnes dávají ministrovi první dárek - obří kopii memoranda a velký tikající budík nastavený na pět minut po dvanácté.

„Dnešním dnem startuje naše kampaň, která ale se vede v měkkém a spíš přátelském duchu. Má význam ten, abychom panu ministrovi připomněli, co podepsal. Zároveň chceme uklidnit pacienty, že jich se to nedotkne, péče bude zajištěna,“ dodal Engel. O zahájení kampaně rozhodl dnes krizový štáb Zdravotnické trojky.

Ministerstvo: Pokud to ekonomika dovolí, do konce roku to bude deset procent

Ministr při zveřejnění nabídky v pátek uvedl, že nařídí ředitelům přímo řízených nemocnic, aby od 1. ledna 2012 navýšili průměrnou tarifní mzdu zvláštním příplatkem, další příkaz k navýšení by jim dal k 1. červenci. Ke stejnému postupu vyzve ostatní zřizovatele, především kraje. Očekává, že se připojí také soukromé nemocnice.

Leoš Heger k plánu řekl, že navrhované zvýšení platů je při současném ekonomickém vývoji v Evropě rozumným kompromisem. Hegerův náměstek Petr Nosek řekl, že jestliže se nenaplní černý scénář a ekonomika se nezhorší, zdravotníci dostanou v průběhu roku přidáno ještě o zbývající 3,75 procenta. Ministr pak poznamenal, že se v memorandu nepíše, že zdravotníci dostanou přidáno deset procent hned od začátku roku.

Zdravotnickou trojku Z3 ustavily Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče a Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků. Reprezentují 48 tisíc zaměstnanců ve více než 180 nemocnicích, tedy téměř polovinu personálu českých nemocnic.