Povodně mají deset obětí - nově dva vodáky na jihočeském jezu

Vodáci při záplavách

Vodáci při záplavách Zdroj: ctk

Povodně v Česku už mají desátou oběť. Po převrácení raftu na jezu u jihočeského Herbertova se utopil vodák a zahynul i druhý mladík, kterého se záchranáři snažili oživit. Po zasedání Ústředního povodňového štábu to řekl policejní prezident Martin Červíček. Pětice mladíků, která rozvodněnou Vltavu sjížděla, byla pod vlivem alkoholu. Tři se podařilo zachránit.

Ústřední povodňová komise dnes nařídila zachovat protipovodňová opatření v nynějším stavu. Meteorologové totiž v neděli a pondělí očekávají intenzivní srážky, a to zejména v Čechách. Vodohospodáři mají tvořit rezervy na přehradách. Po zasedání ústředního krizového štábu to řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

„Vzhledem k prognóze Českého hydrometeorologického ústavu nařizuje ústřední povodňová komise všem povodňovým komisím nesnižovat, respektive zachovat protipovodňová opatření ve stávajícím stavu.,“ uvedl ministr. Nařízení platí ihned a až do odvolání.

„Komise nařizuje Povodí Vltavy, Labe a Ohře provést manipulaci na všech relevantních vodních dílech s cílem zajistit maximální možnou retenci pro případ akumulace srážek při současném zachování stávajícího tempa poklesu hladiny zatopených území,“ doplnil.

Meteorologové: Přijdou intenzivní deště

V neděli se ojediněle vyskytnou intenzivní srážky, a to zejména v Čechách. Srážek za 24 hodin může být kolem 35 milimetrů. V pondělí se čeká déšť nebo přeháňky, zpočátku místy bouřky. „Předpokládané množství srážek je pět až 25 mm, ale zejména v Čechách až kolem 40 milimetrů,“ informovala náměstkyně Českého hydrometeorologického ústavu Pavla Skřivánková. Další upřesnění předpovědi vydají meteorologové v sobotu.