Povodní zničené Kino Atlas znovu otevře na začátku srpna

kino, ilustrační foto

kino, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Červnové povodně v hlavním městě poškodily velkou část kina Atlas. Nejvíce zasáhly malý sál, foyer a nábytek. Voda se naštěstí nedotkla projekčního vybavení. Po pěti týdnech vysoušení a třech týdnech oprav kino znovu otevře 1. srpna.

„Povodně zničily velkou část vybavení malého sálu kina Atlas, zasáhly i část vybavení sálu velkého. Voda zničila foyer, sádrokartony na chodbách a naštěstí se nedotkla projekčního vybavení. Opravy trvaly tři týdny a stále probíhají. Asi pět týdnů trvalo vysoušení, škody zatím odhadujeme na milion korun,“ řekl televizi Metropol Leo Čermák, ředitel kina Atlas.

Po otevření, které proběhne 1. srpna, se mohou diváci těšit na nové sedačky v malém sále, koberce, obložení sálu a textil. V celém kině byly vyměněny dřevěné dveře, které voda nenávratně poničila. Kinosál je umístěn v podzemí mohutné funkcionalistické budovy bývalého bankovního domu Atlas na nároží Sokolovské třídy a ulice Ke Štvanici na křižovatce Florenc. Objekt projektovali v letech 1935–1936 architekti František Josef Stalmach a Jan Hanuš Svoboda, žáci prof. Josefa Gočára.

Plášť budovy a její vnitřní výzdoba je dnes chráněna Národním památkovým ústavem. V letech 1948 - 2000 provozoval kino Filmový podnik hl.m.Prahy. V srpnu 2002 byl kinosál pronajat novému provozovateli, ale vzápětí se ocitl více než deset metrů pod povodňovou hladinou a byl prakticky zničen. Kino Atlas bylo po úplné rekonstrukci otevřeno 1.června 2005 (včetně druhého sálu, který je z prostorových důvodů vybaven jedinečnou technologií promítání odrazem v zrcadle).