Pozemkový úřad si najme právníky za 80 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Lukrativní tendr na právní služby se chystá vyhlásit Státní pozemkový úřad. Instituce, která vznikla na počátku letošního roku sloučením Pozemkového fondu a pozemkových úřadů, plánuje najmout pět kanceláří, kterým během dvou let rozdělí zakázky v hodnotě 80 milionů korun. Parametry tendru na rámcovou smlouvu, který bude vypsán nejdříve za měsíc, se ještě mohou měnit.

Mluvčí pozemkového úřadu Monika Machtová odmítá, že by částka na externí právníky byla vysoká. „Částka je o 10 milionů ročně nižší, než byl původní předpoklad dle návrhu rozpočtu pro zrušený Pozemkový fond ČR. Přestože bude rozsah služeb širší (převzetí agendy pozemkových úřadů), jde o finanční úsporu,“ říká.

Částka je podle ní adekvátní i z toho důvodu, že úřad řeší majetkové vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. „Dá se očekávat, že některá řízení o vydání zemědělských nemovitostí dospějí do fáze soudního řízení a Státní pozemkový úřad bude nucen hradit výdaje s těmito řízeními spojené. Současně je SPÚ stále účastníkem přibližně tří tisíc nedořešených soudních sporů,“ dodává Machtová.

Nové kontrakty

Státní úřady jsou už několik let kritizovány za částky, které vyplácejí advokátním kancelářím. Rekordmanem bylo v tomto ohledu ministerstvo dopravy, které uzavřelo v roce 2006 čtyřletou rámcovou smlouvu o objemu 400 milionů korun. Pražský magistrát zase vydával zhruba 150 milionů korun ročně „napřímo“ kancelářím neznámo podle jakého klíče v rámci zakázek malého rozsahu.

V současnosti město pořádá největší tendr na uzavření rámcové smlouvy s advokátními kancelářemi o objemu zhruba 600 milionů korun na čtyři roky. Kontrakty by mohly být podepsány v létě nebo na podzim. Tento měsíc by měla rada projednat vyloučení 35 uchazečů ze 72, kteří nesplnili kvalifikační kritéria.

Nový úřad se rozjede zakázkami za půl miliardy