Práce je dost. Ale ne pro starší padesáti let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš

Odborníci radí starším uchazečům o práci neuvádět svůj věk. Kvůli diskriminaci.

Ačkoli má Česko nejmenší míru nezaměstnanosti v EU a počet volných míst převyšuje počet uchazečů, postarší lidé jako uchazeči mají přesto nadále problém sehnat práci a narážejí na předsudky.

„Nejhůře jsou na tom ženy nad padesát let,“ říká Pavlína Kalousová z neziskové organizace Byznys pro společnost, která se problémy zaměstnávání starších lidí věnuje.

„Přístup k lidem nad padesát let je tristní,“ potvrzuje analytik pracovního trhu z LMC Tomáš Ervín Dombrovský. Firma například před časem pořádala rekvalifikační program pro zkušené horníky z Paskova, aby se stali IT pracovníky.

Ze čtyři desítek jej absolvovali jen čtyři a jen jednomu se ale podařilo sehnat práci obratem. Další dva také pochodili v oboru IT, ale v porovnání s mladými absolventy po mnohem delší době.

Problémem byl podle Dombrovského právě věk. Starším uchazečům o zaměstnání proto radí věk neuvádět.

„Proč dávat na odiv třicet let zkušeností, když víme, že velká část zaměstnavatelů kvůli tomu hodí jejich CV do koše?“ říká Dombrovský. Nezaměstnanost ve věku 55 až 59Nezaměstnanost ve věku 55 až 59|E15

Podle Jiřího Šatavy z think tanku IDEA může současná situace na trhu práce přinést impulz ke změně. „Je to velká šance, kterou by stát neměl promarnit. Měl by vytvářet podmínky, aby se i senioři mohli uplatnit,“ říká Šatava.

Důležitá je mimo jiné i dostupnost služeb pro rodiny. Právě péče o rodiče nebo vnoučata totiž odvádí starší lidi předčasně z pracovního trhu.

„Pozitivní motivace zůstávat v práci zcela chybí. Pracující senior je přitom z pohledu státu dobrý senior,“ připomíná Šatava.

V Česku pracuje 13 procent lidí v penzi, což je méně než evropský průměr. Také podíl zkrácených pracovních úvazků je v Česku třetí nejnižší z Evropské unie, využívá je jen 5,6 procenta zaměstnanců.

Průměr Evropské unie je 18,9 procenta.Některé firmy se přitom na nábor starších zaměstnanců zaměřují. „Mix mezi mladšími a staršími zaměstnanci je podle nás výhodný,“ míní manažer McDonald’s Rastislav Tesár.