Praha 4 mlží kolem osudu parku

První na porážku. Spekulant s pozemky skupuje park a kácí stromy, úřady jen přihlížejí

První na porážku. Spekulant s pozemky skupuje park a kácí stromy, úřady jen přihlížejí Zdroj: E15 Anna Vackova

Za kácením stromů v pražském parku na Zeleném pruhu je podnikatelský záměr spekulanta s pozemky. Městská část Praha 4, jež má část parku, kterou vlastní magistrát, ve správě, o budoucnosti parku už dřív jednala. Vyplývá to z dokumentů, které má deník E15 k dispozici. Mluvčí Prahy 4 ale jednání z neznámých příčin popřel.

Čerstvý spolumajitel třetiny jedné z parcel parku Lubomír Švec minulý týden pokácel několik vzrostlých stromů. Podíl na parcele získal koncem loňského roku skrze prostředníky od Pozemkového fondu za 197 tisíc korun, v přepočtu za 256 korun za metr čtvereční. „Vypořádání spoluvlastnických podílů je vládou schválený úkol Pozemkového fondu. Ten tuto nabídku spoluvlastníkům učinil a ti využili svého předkupního práva,“ vysvětlil mluvčí fondu Ivo Vysoudil. Desítka spoluvlastníků, kteří své podíly získali kdysi v restitucích či jako dědictví, okamžitě nově nabytý třetinový podíl Pozemkového fondu přeprodala brněnskému podnikateli Lubomíru Švecovi.

Proč Pozemkový fond nevzal v potaz, že vyhláška hlavního města Prahy definuje pozemek jako park a veřejné prostranství, na to už mluvčí neodpověděl. Celý park je v platném územním plánu i v konceptu toho nového označen jako zeleň. Podnikatel Švec se netají tím, že jedná o skoupení dalších parcel parku, kde počítá s výstavbou bytů. „Paní, která je v tom se mnou, má od dalších spolumajitelů zplnomocnění s celou parcelou nakládat jak uznáme za vhodné a zúročit peníze dědiců,“ říká Švec.

Podle usnesení zastupitelstva Prahy 4 z loňského jara měla začít jednání s Pozemkovým fondem o převodu jeho třetinového podílu do vlastnictví hlavního města a do správy městské části „za účelem zachování koridoru zeleně“. Zastupitelstvo se dále vzdalo předkupního práva města koupit od stejné skupinky spolumajitelů další parcelu. V tomto případě chtěli spolumajitelé za metr čtvereční zhruba pět tisíc korun.

Mluvčí Prahy 4 Michal Sochor přesto tvrdí, že o majetkových změnách úřad vůbec nejednal. „Žádná jednání, která se týkají změny vlastnických podílů MČ Praha 4 neprobíhají a ani neproběhly,“ napsal Sochor deníku E15.

Švec: Změnit územní plán, to není problém

Podnikatel Lubomír Švec koupil koncem loňského roku třetinu jedné z parcel parku na Zeleném pruhu. Chce ho získat celý a začít stavět.

* E15: Jaký máte se zakoupeným pozemkem záměr?

Máme několik variant. Chceme koupit od Prahy 4 za 800 korun za metr čtvereční, tak jak nám to nabízejí oni, další parcelu, a pak odkoupit i zbytek parku. Na místě hodláme postavit například rodinné domky. Máme pozemky také na druhé straně za točnou.

* E15: Vy už je vlastníte?

Tam už je máme několik roků. To je dědictví.

* E15: Vy konkrétně jste tam někdy něco zdědil?

Ne. Jiní lidé je zdědili a já jsem je od některých koupil.

* E15: Nevadí vám ve vašich záměrech, že v územním plánu jsou parcely definovány jako zeleň a výstavba tam není povolena?

Všechno se změní. Znáte to.

* E15: Změna územního plánu ale není jednoduchý proces.

A co by nebyl. Já tam mám soukromý pozemek. Paní, která je v tom se mnou, tak má od dalších spolumajitelů zplnomocnění v plném rozsahu s celou parcelou nakládat, jak uznáme za vhodné, a zúročit peníze dědiců.

* E15: Ale územní plán má platnost zákona.

V zákoně jsou určité mezery a ty tam najdeme nebo už jsme našli. Víte, co bylo územních plánů, a změnily se a dneska jsou tam restaurace, penziony a jiné. To už je několikátá moje akce a nemám vůbec obavy. Já už jsem měl takových kontroverzních pozemků několik.

* E15: Jaký bude váš nejbližší postup?

Žádáme Prahu 4, ať odstraní černou stavbu (park – pozn. red.), ať dají pryč ty chodníky. Oni si myslí, že jsou všemocní. Ale to se v tomto případě spletou. Takže my to chceme v nejbližší době oplotit, aby to nebylo veřejně přístupné, a pak budeme konat dál.