Praha 4 zažaluje Pozemkový fond

První na porážku. Spekulant s pozemky skupuje park a kácí stromy, úřady jen přihlížejí

První na porážku. Spekulant s pozemky skupuje park a kácí stromy, úřady jen přihlížejí Zdroj: E15 Anna Vackova

Městská část Praha 4 se chystá podat žalobu na Pozemkový fond. Důvodem je loňský prodej třetinového podílu parcely v parku na Zeleném pruhu jejím ostatním spoluvlastníkům. Podle starosty Prahy 4 Pavla Horálka totiž fond nemovitost prodal výrazně pod cenou.

Skupina nových nabyvatelů část parcely přeprodala spekulantovi s pozemky Lubomíru Švecovi, který v parku plánuje komerční výstavbu a v prosinci vykácel část stromů. O povolení ke kácení další zeleně nyní bude rozhodovat Praha 4. Radnice podle svého vyjádření podává společně s žalobou na fond také návrh na předběžné opatření soudu, aby majiteli další zásahy do zeleně znemožnila.

Pozemkový fond prodal svoji část parcely za zhruba 250 korun za metr čtvereční. Hodnota nemovitostí v této lokalitě je podle cenové mapy nejméně třikrát vyšší. Podle mluvčí fondu Moniky Machtové byla cena pozemku stanovena znaleckým posudkem, který si instituce nechala loni v srpnu vypracovat.

Radnice uvedla, že loni v dubnu žádala fond o jednání o převodu spoluvlastnického podílu. „Dodnes bez odezvy,“ prohlásil Horálek. Jeho mluvčí deníku E15 před týdnem napsal, že „fond odpověděl, že tento prodej není možný, protože jedná o odkupu se spolumajitelem pozemku, který má přednostní právo.“ Praha 4 po tomto vysvětlení o osudu parku už nejednala, dokud zde Švec na konci roku nezačal kácet stromy. Nyní radnice ujišťuje, že nepodpoří změnu územního plánu ze zeleně na stavební parcelu. Žádost o změnu už leží na pražském magistrátu.